Vanja Pirc

10. 8. 2012  |  Mladina 32  |  Politika

Všečne ženske in lutke iz izložbe

Ribniški župan znova modroval

Jože Levstek je župan Občine Ribnica, širše slovensko občestvo pa ga najbolj pozna kot avtorja zapisa, v katerem je pred nekaj meseci pomodroval o propadu idealnih moških in vzponu pretirano ambicioznih žensk.

Levstek je zapis, navdihnjen z referendumom, na katerem je padel družinski zakonik, k čemur je obilno pripomogla tudi njegova domača občina, objavil v aprilski številki občinskega glasila Rešeto. V njem je potarnal, da „idealnih moških tako rekoč ni več“. Še več, ženske moških ne znajo več sprejeti „za avtoriteto in glavo družine“. Same medtem vse bolj segajo po oblasti. A v tej vlogi ne bodo zablestele, saj jim, kot je prepričan Levstek, za kaj takšnega manjkajo „moške lastnosti, tako telesne kot duhovne“.

Levstkov skrajno šovinistični zapis je sprožil številne burne odzive. Da je šel res predaleč, dokazuje tudi odziv njegove stranke SDS, ki je ocenila, da so županove izjave „v celoti neprimerne“, če so povzetki drugih medijev seveda točni in resnični. A zakaj bi brali povzetke. Original je bil nedvoumen.

Zgodba je potem povsem potihnila, zdaj pa jo je spet obudil sam Levstek. V zadnji, julijski številki Rešeta je zapisal, da je bil povsem narobe razumljen. Menda je želel le izraziti skrb nad tem, da uspešne ženske nimajo časa za najbližje, kaj šele za partnerja. A prav tako problematični se mu zdijo tudi uspešni moški, „le da se tu zgodba konča z lutko iz rdeče izložbe“. Sam teh težav k sreči nima, saj mu je „bolj všeč tip ženske, ki je mati, partnerica, sogovornica, sodelavka v domači hiši“.

Levstek se tokrat seveda ni oglasil le zato, da bi spet paberkoval o moško-ženskih odnosih, temveč predvsem zato, da bi vrnil udarec vsem tistim, ki so mu množično očitali, da je bil žaljiv ter poln predsodkov in stereotipov. Na dušo jim je položil, naj se raje zamislijo sami nad seboj, saj „nihče ne išče ’grešnega kozla’ v sebi, dosti lažje ga je iskati v drugih in nanj obesiti vse, kar v resnici tišči nas same“.

Morda bi moral svojemu nasvetu kdaj prisluhniti tudi sam.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.