Stanka Prodnik

10. 8. 2012  |  Mladina 32  |  Kultura  |  TV

Stare & Kavčič šov

Kako je komentatorski dvojec pričakal četrto slovensko olimpijsko kolajno

Primož Kozmus v elementu

Primož Kozmus v elementu
© OKS

Morda so krivi uspehi naših športnikov, a med olimpijskimi igrami se že dolgo nismo tako zabavali. Seveda smo se veselili kolajn Urške Žolnir, Iztoka Čopa in Luke Špika ter Rajmonda Debevca, a eden od vrhuncev je bil zagotovo nedeljski atletski večer, na katerem je svet čakal na rekord Usaina Bolta, mi pa na Primoža Kozmusa in njegovo eksotično disciplino.

Že res, da nam je atletika bližje kot recimo streljanje glinenih golobov, a bolj zabavnega nedeljskega večera, kot sta nam ga priredila Andrej Stare in Peter Kavčič, na nacionalki že dolgo nismo videli. Komentatorski dvojec je bil namreč v izjemni formi, in če smo še nekaj časa računali, da se bomo na prvem programu nacionalke pridružili ponočnjaku Ambrožiču, ki je gosta Igorja Bartenjeva spraševal o smrtonosnih boleznih kože, smo se rajši odločili za olimpijski večer na drugem programu, kjer so glavna tegoba kladiva, ki obtičijo v zaščitni mreži.

Dr. Stare je sicer že legendaren po svojih izjavah in vzklikih, kot je na primer »Dvign’ zastav’co, Japon’c!«, a pričakovanje nove kolajne in družba Kavčiča sta očitno recept za uspeh: komentatorja sta namreč občasno spominjala na balkonska nergača iz Muppet Showa, le da sta v predstavi dejansko uživala.

Začelo se je z moškim tekom na 3000 metrov z ovirami, kjer je bil Stare kar užaljen ob počasnem tempu, ki so ga narekovali Američani. Sam je namreč menil, da če bi tempo prevzeli Kenijci, bi ostali »popadali kot hruške z drevesa v zgodnji jeseni«, tako pa so si vsi skupaj privoščili sprehod. Poslušali smo, da se razvoj ne da ustaviti, da pa imajo tisti, ki to želijo, lahko še vedno računalnik na premog in drva.

Ko je Kozmus v svojem drugem poskusu kladivo zalučal v mrežo, si je dvojec dal duška. Tekma se je zavlekla, onadva pa sta ugibala, ali bi kladivo morda sneli s pomočjo helikopterja, saj je za ravbarsko nekoliko previsoko, morda pa bi prav prišel kakšen mladi snubec, ki bi pristavil svojo lestev. Ob bližajočem uspehu je Stare začel zbadati Kavčiča, ali bo naredil preval, če dobimo medaljo, ta pa je nekoliko v zadregi odvrnil, da se rajši ne bi kotalil po komentatorskem mestu, saj ima sosednji reporter precej široko roko. »Lopata štiharica« se ji reče, je povedal Stare, nato pa sta se zahahljala kot Beavis in Butt-Head.

Večer bi bil lepši le, če bi se Kozmusu ob medalji pridružil Andrej iz Štajerske, ki bi ga tuji novinarji potem zamenjali za njegovega trenerja, a tudi plešoči Ervin Čurlič v studiu, ki je migal v bokih skupaj z maskoto, je povsem zadostoval. Dejstvo, da je izjemno simpatični Andreji Okorn uspelo dobiti izjavo Usaina Bolta, nas na koncu skorajda ni več ganilo, saj smo po dolgem času dobili nedeljski večer, kot se šika. Skrbi nas le, da smo se z zapisanim uvrstili v Staretovo kategorijo »dlakoCepcev«, a ob takšnih rezultatih bomo tudi to preživeli.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.