Jure Aleksič  |  foto: Borut Peterlin

17. 8. 2012  |  Mladina 33  |  Kultura

Dmitry Glukhovsky: »Metro ni tisto, kar se zdi!«

Ruski post-apokaliptični klasik in pionir pisateljskega spletnega marketinga


© Borut Peterlin

Človeštvo se je z nuklearnimi izstrelki dokončno odplaknilo s planeta. Radioaktivnim puščavam, ki so bila nekoč mesta, vladajo superiorni mutanti. Po radijskih frekvencah se razlega samo še brezdušno tuljenje, nekaj med seboj vojskujočih se človeških skupnosti je preživelo samo še v moskovskem metroju – največji podzemni železnici na svetu, ki je bila tudi v resnici zasnovana kot titansko atomsko zaklonišče. Tekst na založnike sprva ni napravil blaznega vtisa, zato ga je avtor zastonj objavil na internetu.

Začniva morda z Metrojem 2. Ko si raziskoval gradivo za svojo ZF sago, si ugotovil nekaj zanimivega. Namreč, da je tisto, kar lahko vidi uporabnik moskovske podzemne – torej Metroja 1 – samo del širšega, neprimerno mogočnejšega podzemnega kompleksa. Metro 2 naj bi tvorila noro zapletena mreža javnosti neznanih podzemnih postaj in skritih tunelov do vseh ključnih inštitucij državnega aparata – za povrh pa še kar dvestotih bunkerjev, v katere naj bi vsak dan pridno v službo hodili uslužbenci KGB-ja. Če prav razumem, tega ljudje še danes ne vejo?

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.