Boris Vasev

 |  Mladina 34  |  Svet

Koncentracija, urbanizacija, ekspropriacija

Beduini, ki stoletja živijo v puščavi Nakab (Negev) na jugu Izraela, so žrtve strateške judaizacije tega dela države. Na sistematično diskriminacijo teh ljudi opozarjata tudi mednarodna javnost in politika.

Nepriznana vas Al Sir z 2300 prebivalci ni priklopljena na električno omrežje, čeprav poteka daljnovod neposredno nad bivališči beduinov

Nepriznana vas Al Sir z 2300 prebivalci ni priklopljena na električno omrežje, čeprav poteka daljnovod neposredno nad bivališči beduinov
© Boris Vasev

V Izraelu so bile lani množične demonstracije v organizaciji tako imenovanega gibanja za družbeno pravičnost, protesti pa po številnih mestih potekajo tudi letos. Gibanju je lani stanovanjsko problematiko za nekaj časa uspelo postaviti v središče pozornosti javnosti in politike, družbo pa skuša na tem in drugih področjih mobilizirati tudi letos. A kot kaže, stanovanjsko vprašanje dela izraelskih državljanov ne uspe pritegniti pozornosti širše javnosti. »Vsem hišam v vasi grozi rušenje. Nimamo nikakršnih možnosti, ne vemo, kaj naj naredimo, kam naj gremo,« pravi Atijah El Atamin, beduin iz vasi Kašem Zaneh v puščavi Nakab (hebr. Negev) na jugu Izraela.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.