Petja Grafenauer, Veljko Njegovan  |  foto: Borut Krajnc

 |  Mladina 34  |  Kultura

Paul Tschinkel: »Ljudje so pljuvali, kleli, vse sem posnel«

Pionir newyorškega videa, ki je svojo zbirko, v kateri so ovekovečena največja imena sodobne umetnosti in newyorškega glasbenega undergrounda, podaril ljubljanskemu MGLC-ju

Vsi, ki jih veseli sodobna umetnost, vedo, da je treba v New York. Tam se dogaja, tam je scena in središče sveta. Vse drugo je obrobje in središča obrobje ne zanima preveč. Paul Tschinkel je imel srečo, da je tja iz Kočevja emigriral v pravem trenutku, že leta 1952. Znašel se je v središču umetniškega sveta in spoznal vse – slikarje, konceptualiste, punkerje in novovalovce, vse, ki jih je bilo vredno spoznati ob koncu sedemdesetih in v začetku osemdesetih let. Ko si je omislil videokamero, jih je še posnel, to zbirko pa iz nostalgije do rodne grude pravkar doniral ljubljanskemu Mednarodnemu grafičnemu likovnemu centru (MGLC). Tam dele serije ART/new york javno predvajajo vsak torek.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.