|  Politika

Turkovo ministrstvo nad 'imunski sistem naše družbe'

Vlada potrdila spremembe uredbe o samozaposlenih

Na Turkovem ministrstvu so po pripravi sprememb večkrat poudarili, da uredba ne sodi pod varčevalne ukrepe.

Na Turkovem ministrstvu so po pripravi sprememb večkrat poudarili, da uredba ne sodi pod varčevalne ukrepe.
© Borut Peterlin

Vlada je na seji potrdila spremembe uredbe o samozaposlenih v kulturi. Ta podrobneje določa kriterije za pridobitev pravice do plačila socialnih prispevkov iz državnega proračuna na ravni vsakega posameznega poklica, s katerim se lahko ustvarjalci na področju kulture vpišejo v razvid samozaposlenih. Kot so po seji sporočili z vladnega urada za komuniciranje, sprejem kriterijev narekuje 86. člen zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo.

"Javnofinančne razmere in dejstvo, da stroški za pokrivanje prispevkov za socialno varnost samozaposlenih letno naraščajo za deset odstotkov, narekujejo doslednejši in pravičnejši pristop pri dodeljevanju te pravice," piše v sporočilu za javnost. Vlada je prepričana, da postavitev kriterijev pomeni jasno določitev pogojev za pridobitev pravice do plačila prispevkov, to pa omogoča transparenten postopek dodeljevanja pravice ter uravnoteženo obravnavo posameznih specializiranih poklicev v kulturi.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport so po pripravi sprememb večkrat poudarili, da uredba ne sodi pod varčevalne ukrepe, saj predlagane spremembe ne jemljejo sredstev samozaposlenim in ne spreminjajo kriterijev za vpis v razvid, temveč jih zgolj zaostrujejo v tistem delu, ki govori o vrhunskosti in pravicah do plačila prispevkov za socialno in pokojninsko zavarovanje. Ministrstvo je po objavi gradiva pripravilo tudi javno razpravo, da bi pridobilo pripombe, predloge in pobude strokovnih združenj, vendar pa jih v veliki meri niso upoštevali. Med drugim niso upoštevali drugačnega razmerja med kvantitativnimi in kvalitativnimi kriteriji, kot so ga predlagali samozaposleni.

Tako je ostalo pri prvotni rešitvi, da je razmerje med obsegom in kvaliteto dela 20:80 za vse poklice. To pomeni, da bo posamičen ustvarjalec s svojim obsegom dela v triletnem obdobju - strokovne komisije bodo namreč presojale za obdobje zadnjih treh let - lahko zbral največ 20 točk, kakovost njegovega dela, o kateri bodo odločale nagrade, medijski odzivi in drugo, pa mu bo lahko prinesla 80 točk. Prag za pridobitev pravice sicer znaša 71 točk. Predlagatelj je prav tako zavrnil predlog, da bi se določene nagrade trajno upoštevale. Argument je bil, da se področja glede obstoja in pomena nagrad zelo razlikujejo, zato naj bo prepuščeno strokovnim komisijam, da "nagrade ustrezno ovrednotijo glede na njihovo naravo in pomen".

Po podatkih ministrstva je v Sloveniji trenutno 2450 samozaposlenih v kulturi, od tega jih je več kot 1400 oziroma okrog 60 odstotkov upravičenih do plačila prispevkov. Velikega zmanjšanja števila samozaposlenih s pravico do plačila prispevkov v prihodnjih treh letih ne pričakujejo, vendar pa se bo, kot ocenjujejo na ministrstvu, realno stanje pokazalo šele leta 2015, ko bodo ponovni presoji podvrženi vsi, ki jim v prihodnjih treh letih poteče že dodeljena pravica do plačila prispevkov. Nasprotniki sprememb ocenjujejo, da se s tem, ko je kriterij kvalitete zamenjal kriterij vrhunskosti, uničuje osnovni namen statusa samozaposlenih, to je izenačevanje pogojev dela in položaja samozaposlenih z zaposlenimi v kulturi. Prepričani pa so tudi, da je cilj uredbe zgolj zmanjšanje števila prejemnikov prispevkov in s tem razbremenitev proračuna.

Kot so zapisali v društvu nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti Asociacija, bo sedaj število samozaposlenih v kulturi s pravico do plačila socialnih prispevkov glede na simulacijo, ki so jo opravili, drastično upadlo, po optimističnih ocenah raziskave do najmanj polovice. To pa bo poseglo v ekonomski in socialni položaj kulturnih delavcev in v nekatere z ustavo zagotovljene pravice. "Ustvarjalci in delavci v kulturi, praviloma mladi ljudje, ki jih ne ščiti noben sindikat, noben zakon o delu, ki so že ves čas odvisni samo od kvalitete svojega dela, so z današnjim sprejetjem sprememb uredbe o samozaposlenih potisnjeni v položaj, ko smo lahko upravičeno zaskrbljeni za prihodnost mnogih perspektivnih umetnikov in umetnic, ki s svojim kreativnim delovanjem predstavljajo imunski sistem naše družbe," menijo v Asociaciji. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.