Igor Mekina

 |  Družba

Tadićevi okostnjaki padajo iz omar

Sestop Demokratske stranke z oblasti v Srbiji je stranko, ki je več kot desetletje vladala v državi, spravil v precejšnjo krizo

Tijana Anđelić, zelo tesna prijateljica – srbski mediji pa poročajo, da je še veliko več od tega – nekdanjega predsednika Srbije.

Tijana Anđelić, zelo tesna prijateljica – srbski mediji pa poročajo, da je še veliko več od tega – nekdanjega predsednika Srbije.
© Arhiv Mladine

Zadnja afera kaže, kako je Tadićeva izbranka nepotistično vodila loterijo Srbije. Vrstijo se medsebojne obtožbe voditeljev Demokratske stranke, iz omar kar naprej padajo različni okostnjaki, stolček pa se vse bolj maje tudi predsedniku stranke Borisu Tadiću, ki ne samo, da ni ostal predsednik države še za naslednjih pet let, pač pa si je skoraj za leto dni ‘skrajšal’ mandat in na koncu ni uspel postati niti premier vlade. Toda še večja težava so finančni škandali, ki neprestano pretresajo stranko.

Najprej so mediji v Srbiji objavili, da je neko neznano podjetje iz Rusije, ustanovljeno z 250 dolarji, ki ima naslov v baraki, zaradi popolne pasivnosti predsednice upravnega odbora Politike Sonje Licht odkupilo skoraj pet milijonov evrov težak delež polovice medijske hiše Politika. Delež je prodala nemška medijska hiša WAZ, ki je pred štirimi leti priznala, da politiki v Srbiji radi pritiskajo na medije ter da se bodo umaknili s trga, ki za njih ni več zanimiv. V Politiki, ki velja za najstarejši list na Balkanu (njegovi ustanovitelji pa so Slovenci, družina Ribnikar), so sicer že po prihodu na oblast Borisa Tadića leta 2008 iz služb pometali vse, ki niso bili všeč novi oblasti, sedaj pa se v vodstvu hiše zaradi zamenjave oblasti znova bojijo za svoje službe. Kmalu se je izkazalo, da je direktor slamnatega podjetja, ki je kupilo Politiko, zaposlen v podjetju tajkuna, ki ima tesne zveze z Demokratsko stranko. Isti postopek se je nato ponovil še z Večernjimi novostmi, najbolj vplivnim časnikom v državi, podpredsednik vlade Aleksander Vučić pa je zatrdil, da se je režiserjem te operacije zataknilo samo pri podpisu ene pomembne osebe in da bo javnost o preiskavi in ukrepih države obveščena v manj kot mesecu dni.

Toda sedaj nekdanjega srbskega predsednika boli glava že zaradi naslednje afere, o kateri razpredajo vsi srbski mediji. Gre za poslovanje direktorice Državne loterije Tijane Anđelić, ki se na čelu te zelo dobičkonosne ustanove nahaja od novembra leta 2007 in je zelo tesna prijateljica – srbski mediji pa poročajo, da je še veliko več od tega – nekdanjega predsednika Srbije. Po pisanju beograjskega časnika Informer je Anđelićeva v tem podjetju zaposlila veliko število svojih prijateljev, milijonske posle delila po prijateljskih linijah, kompletno prodajno mrežo pa je prepustila zasebnemu podjetju Direct lot d.o.o. V času njenega mandata je promet loterije padel za polovico, s 100 milijonov evrov na 50 milijonov evrov, čeprav ima monopolen položaj in zaščito države. Kadrovska politika je bila v državni loteriji Srbije vodena precej po domače. Mendžerka za instant srečke je v njenem mandatu postala Olivera Paspetijević, finančna direktorica pa Olja Sinđelić. Obe sta bili pred tem najboljši prijateljici Tijane Anđelić. Vladimir Lopičić je postal referent za javna naročila, gre pa za brata Tome Lopičića, bivšega fanta komaj 36-letne direktorice Državne loterije Srbije, ki sicer priznava, da ima simpatijo, sicer pa je še vedno samska.

Direktor marketinga Loterije je Marko Milanković, fant sestre Tijane Anđelić. Referent za javne nabave pogosto kupuje blagovne nagrade za igre na srečo Bingo, posle pa pri tem pogosto dobiva “Alka trgovina”, v kateri je direktor prodaje njegov brat Tomo. Čeprav bi Loterija lahko nagrade kupovala tudi neposredno od proizvajalcev, jih tako kupuje preko družinskih posrednikov, ki se vgrajujejo v cene, ki na ta način poskočijo tudi za 30 odstotkov. To kaže tudi nakup 400 LCD televizorjev konec leta 2011, ki so bili kar za 100 evrov dražji od istih, ki jih je bilo mogoče v prosti prodaji kupiti v trgovini Metro. Ob tem službena vozila Loterije servisirajo v servisu Katalinič – kar ni nenavadno, ker je gospa Katalinić soproga direktorja Lopičića. Pri tem Tijana Anđelković sploh ni skrivala, da je bil prav Boris Tadić njen mentor, prijatelj in podpornik, ki je vplival na to da je bila izbrana na svoj položaj, hkrati pa jo je tudi pri novih oblasteh poskušal zaščititi pred preiskavami.

Menda neuspešno, saj naj bi bila Anđelkovićeva že kmalu zamenjana. Tudi sama je v pogovoru za Politiko sredi leta 2011 priznala, da “je Demokratska stranka, pred dvema letoma in pol, po volitvah, dobila v upravljanje tudi Loterijo,” vendar je skromno dodala, da ona “polaga račune samo Vladi Srbije”. To pa bo očitno lahko storila že kmalu, vendar bi znala biti težava ob tem polaganju računov tudi v tem, da to ne bo več vlada Mirka Cvetkovića, predsednika vlade, ki ga je postavil njen mentor Boris Tadić, pač pa vlada Ivice Dačića, v kateri je večina poslancev iz SNS, stranke, ki je bila opozicija in nasprotnik dosedanje vlade.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.