Igor Mekina

 |  Svet

Priča: ”Zaporniku sem vzel sem srce”

Srbska javna televizija je predvajala izpoved zaščitene priče, ki je opisala, kako so ugrabljenim zapornikom na severu Albanije pripadniki OVK jemali organe

Skica operacije

Skica operacije
© RTS

Srbska javna televizija (RTS) je predvajala pretresljivo izpoved moškega, ki je v času spopadov na Kosovu v severni Albaniji sodeloval pri odvzemu srca iz prsnega koša živega ujetnika srbske narodnosti. Priča – nekdanji pripadnik Osvobodilne vojske Kosova (OVK) - je potrdila, da je v improvizirani “kliniki” v neki hiši na severu Albanije po ukazu jemala organe ugrabljenim srbskim zapornikom. Žrtve so operirali žive in brez kakršnekoli anestezije. Moški je priznal, da ima še danes nočne more zaradi teh strahot, ki jih je izvajal zato, da ga je nadrejeni ne bi ustrelili.

0YIWskNQ8Lw

“S skalpelom sem zabodel zapornika, ki je pričel kričati zaradi bolečin in klicati na pomoč boga. Poleg mene je stala oseba D, ki mi je govorila, kaj moram storiti in kje naj režem. Napravil sem rez od goltanca do konca reber. Zapornik, ki je ležal na mizi, mi je dejal: “Bog, pomagaj mi, ne delajte mi tega.” Nato je izgubil zavest, “kirurg” pa je nadaljeval z “delom”.

“S škarjami bajoneta sem pričel rezati rebra. Zapornik, ki so ga držali na mizi se že dlje časa ni več premikal. Oseba, ki mi je ukazovala, je dejala, da naj naredim reze levo in desno od vratu. Nato sem z rokami odprl prsni koš. Nato mi je naročil, naj grem z rokami pod kožo in odprl sem prsni koš. Rezali smo z nasprotne strani prsnega koša, da se ne bi poškodovalo srce, to sem videl in razumel. Ko je D prijel to kost v sredini in dvignil navzgor nasprotno stran prsnega koša z rebri mi je dejal, da moram zavezati žile nad srcem. Ko sem podvezal dva vozla na eni žili, sem s skalpelom zarezal med vozli. Zdravnik je to držal in pomagal, D pa je ves čas držal prsni koš. Jaz sem nato opravil najhujši del, vzel sem srce, to se mi je gabilo in to sem storil le stežka. Vsa soba je bila polna krvi, ko so ga zavili, so bile rjuhe natopljene s krvjo, zato so ga zavili v več dek. Potem so ga dali v dolgo vojaško vrečo z zadrgo, ki je pripadala albanski vojski. Truplo so odnesli ven,” je dejala priča.

S24lBeq8EJU

Odvzete organe so prodajali na črnem trgu človeških organov, v druge države sveta pa so jih pošiljali z letališča Rinas blizu Tirane.

Srbsko tožilstvo za vojne zločine je sporočilo, da je poleg do sedaj zbranih informacijah in operativnih podatkov prišlo tudi do novih podatkov o postopkih jemanja organov ujetim civilistom in vojakom v času spopadov na Kosovu. Navedbe omenjene priče so po navedbah tožilca Bruna Vekarića preverjali 16 mesecev in se potem, ko so ugotovili, da so vsa navedena dejstva resnična, odločili za njihovo objavo.

Gre za prvo pričo, ki je bila neposredno udeležena pri opisanih zločinih. Druge priče, ki so se pojavljale v postopkih pred različnimi organi, so imela samo posredne informacije o zločinih. Že doslej zbrani podatki, ki so predstavljeni tudi v poročilih Sveta Evrope, Human Rights Watch, Amnesty International in drugih organizacij so pokazali, da so predvsem na Kosovu od leta 1998 pa do leta 2001 potekale številne ugrabitve nealbanskega prebivalstva. Ugrabljene so prepeljali na sever Albanije v improvizirana taborišča. Na nekaterih lokacijah, kjer so bili nezakonito priprti ljudje so jim nato odvzemali organe, zaradi njihove preprodaje na črnem trgu. Po podatkih organizacije “Organs Watch” so ti primeri jemanja organov in kasnejši primeri nezakonite trgovine z organi, ki se je odvijala v kliniki “Medikus” v Prištini in v kateri je te posege opravljal turški zdravnik Jusuf Somnez med seboj tesno povezani.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.