Igor Mekina

 |  Svet

Napad na Iran leta 2013?

Po oceni nekdanjega ameriškega veleposlanika v Izraelu bo najpozneje naslednje leto prišlo do vojaškega spopada med ZDA in Iranom

Nekdanji ameriški veleposlanik ZDA v Izraelu Martin Indyk je v pogovoru na televizijski mreži CBS v nedeljo ocenil, da bodo ZDA zaradi jedrskega programa napadle Iran leta 2013. V oddaji je Indyk dejal, da ga je »strah, da bo leto 2013 leto, v katerem bomo imeli vojaško konfrontacijo z Iranom«. Po njegovem mnenju Iran še vedno nima jedrskega orožja, vendar ga bo kmalu imel.

V zvezi z nedavnimi spori med ameriškim predsednikom Barackom Obamo in izraelskim predsednikom vlade Benjaminom Netanjahujem, ki je zahteval, da ZDA postavijo »jasne rdeče črte« glede Irana, je Indyk ocenil, da ne misli, »da so razlike med Netanjahujem in Obamo tako velike, glede na zagotovilo predsednika, da ne bo dopustil, da bi Iran pridobil jedrsko orožje«. Po drugi strani pa je vztrajanje izraelskega premierja pri javno opredeljenih »rdečih črtah« ocenil kot nerazumno. »To je nerazumna zahteva. Ideja, da bi javno določili rdečo linijo – da bi dejansko postavili ultimat – je nekaj, kar ne bo storil noben predsednik. Kot lahko vidite, rdeče linije v tem trenutku ne postavljata niti guverner Romney in ne senator. In tega ni storil niti Bibi Netanjahu v zvezi z lastnimi akcijami samega Izraela,« je ocenil Indyk. Izrael sedanje spremembe na Bližnjem vzhodu vidi »iz veliko bližje perspektive«.

"Strah, da bo egiptovsko-izraelska mirovna pogodba preklicana, strah, da bi dogodki v Siriji lahko pripeljali do vzpona islamske vlade tudi v tej državi, še pred tem pa kaos na severni meji – vse to povzroča, da so zelo živčni in zato mislim, da je tudi predsednik vlade veliko bolj glasen, kot pa bi bilo za pričakovati, da bo sredi predsedniške kampanje in s tem poudarja, da potrebujemo ponovna zagotovila, rdeče črte glede Irana, saj je to največja nevarnost , s katero so soočeni.« Po oceni izraelskega predsednika vlade naj bi bil namreč Iran sposoben izdelati jedrsko orožje že v šestih ali sedmih mesecih, oziroma naj bi najkasneje do sredine leta 2013 imel za sabo »90 odstotkov poti za pridobitev jedrske bombe« in prav zato zato Izrael zahteva dodatna zagotovila za svojo varnost od ZDA.

Po drugi strani pa druge velike sile, predvsem Ruska federacija, opozarjajo, da bi bil kakršenkoli napad na Iran »dobesedno uničujoč«. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je Izrael pozval, da naj ne napade Iran zaradi jedrskega programa, saj bi uporaba sile lahko destabilizirala celoten Bližnji vzhod.

»Tiste, ki jim niso tuje vojaške intervencije opozarjamo, da bo to škodljivo, dobesedno uničujoče za regionalno stabilnost, ter da bo hudo pretreslo varnostne in ekonomske sfere, kar bo imelo posledice daleč izven meja Bližnjega vzhoda,« je opozoril tudi namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.