Borut Mekina

 |  Mladina 38  |  Politika

Predsednik trikrat obsojen

Zaradi objavljanja in zlorabe osebnih podatkov ter nespoštovanja odločb informacijske pooblaščenke

Janez Janša, velikokrat v navzkrižju z zakonom

Janez Janša, velikokrat v navzkrižju z zakonom
© Borut Krajnc

Predsednik vlade je izgubil vojno z uradom informacijske pooblaščenke. Kot smo izvedeli, je ljubljansko okrajno sodišče minuli teden stranko SDS in njenega predsednika Janeza Janšo trikrat obsodilo in spoznalo za kriva zlorabe osebnih podatkov. Gre za zadeve iz leta 2009, ko stranka SDS in njen predsednik nista želela spoštovati odločb informacijske pooblaščenke in s spleta umakniti osebnih podatkov. V stranki so se tedaj norčevali iz Nataše Pirc Musar, njene odločbe so označevali za šikaniranje in politični stampedo, katerega namen naj bi bil finančno uničenje SDS, zaradi česar so na sodišču sprožili spore. No, sedaj sta stranka in Janez Janša v vseh teh zadevah pravnomočno izgubila bitko. V vsaj enem od primerov mora Janez Janša plačati globo 830 evrov, stranka SDS pa 4170 evrov. Podobna kazen čaka Janšo in SDS verjetno tudi v preostalih dveh zadevah.

V najpomembnejši izmed njih je šlo za pošiljanje volilnega gradiva na naslove konkretnih ljudi, tudi v tujino. Vsaj ena izmed prejemnikov, Sonja Glahn iz nemškega Bergisch Gladbacha, se je zaradi tega pritožila informacijski pooblaščenki. V SDS so sicer trdili, da so podatke pridobili od svojih članov in da uporabljeni podatki niso bili del nekakšne „zbirke osebnih podatkov“, a pri gospe Glahn se je pri zapisu naslova pojavila ista napaka, kot jo je delala tudi državna volilna komisija. Glahnova je bila zaradi tega prepričana, da so v SDS podatke nezakonito dobili z ministrstva za notranje zadeve, kjer hranijo zbirko podatkov o stalnih prebivališčih. Ker v SDS informacijski pooblaščenki niso znali pojasniti, od kod so dobili naslove, niti niso mogli zagotoviti, da imajo soglasje prizadetih, je sledila odločba o prekršku. V SDS so nato odločbo objavili kar na svoji spletni strani, skupaj z imeni in drugimi osebnimi podatki prizadetih, ki so se obrnili na informacijsko pooblaščenko. Državni nadzornik za varstvo osebnih podatkov je od SDS zahteval izbris teh osebnih podatkov, to so v SDS tudi storili, a so dan pozneje objavili odločbo nadzornika, ki je spet vsebovala iste osebne podatke.

V uradu informacijske pooblaščenke so potrdili prejetje treh sodb, s katerimi je sodišče zavrnilo zahtevo SDS po sodnem varstvu. V procesu so v SDS trdili, da je zaradi javnosti odločitev dovoljeno objavljati plačilne naloge in druge inšpekcijske odločbe na spletu. Sodišče se s tem ni strinjalo. Presodilo je, da bi v SDS odločbe lahko objavili le, če bi prikrili osebne podatke prizadetih ali pridobili njihovo dovoljenje za objavo. Kot je dejala Nataša Pirc Musar leta 2009, je bila stranka SDS oziroma njen predsednik Janez Janša edini od kršiteljev, ki je odločbe informacijske pooblaščenke označeval za „šikaniranje“. Danes pa je Janez Janša predsednik vlade. Se je poboljšal? „Pri pooblaščencu vselej računamo na to, da bodo kršitelji spoštovali pravo, in na prostovoljno in pravočasno plačilo glob - v izogib prisilnim izterjavam. Seveda računamo tudi na poboljšanje kršiteljev in spoštovanje varstva osebnih podatkov posameznikov v prihodnje,“ tokrat upa Nataša Pirc Musar.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.