Tjaša Zajc

21. 9. 2012  |  Mladina 38  |  Politika

Kaj je vrednota naše politike

Polemika o političnih pritiskih na direktorja Zavoda za varstvo narave se nadaljuje

Ljubljansko barje

Ljubljansko barje
© Branko Čeak

Že od začetka septembra potekajo polemike o vplivu politike na strokovne službe. Povod za to so pritiski na Zavod za varstvo narave, ki je izdal kritično strokovno mnenje o izbrani umestitvi obvoznice Škofljica. Ta naj bi tekla po zavarovanem območju Nature 2000, kar je brez dodatnih amortizacijskih ukrepov za varovanje naravnih habitatov strokovno neustrezno.

Potem ko je direktor zavoda dr. Darij Krajčič medijem omenil, da se nanj izvajajo politični pritiski in da ga je kmetijski minister Franci Bogovič pozval k odstopu, so na ministrstvu to zanikali. Minister naj bi se bil z direktorjem le pogovarjal. Še več, žrtev v celotni zgodbi naj bi bil pravzaprav Bogovič. Ko se je pogovarjal še z uslužbenci zavoda, naj bi mu bili ti jasno povedali, da podpirajo direktorja, da pa pri tem „nimajo težav niti s tem, da bi dosegli zamenjavo ministra“.

A številni slovenski naravovarstveni strokovnjaki ne dvomijo, kdo izvaja pritisk na koga, in so ta teden podpisali pismo podpore naravovarstveni stroki in dr. Krajčiču. Za javno podporo so se odločili, ker ta vlada ruši vse instrumente, ki so varstvu narave in okolja na razpolago. Odpravljeni so bili samostojno ministrstvo za okolje in prostor, sveta za varstvo okolja in za trajnostni razvoj ter urad za podnebne spremembe. Dr. Luka Omladič pravi, da se je pri opozorilu o spornosti obvoznice Škofljica pokazalo nerazumevanje pomena varovanja habitatov, ki ga zapoveduje Natura 2000. „Vzpostavilo se je neko magično prepričanje, da če odmislimo problem, ta ne bo več obstajal. Takšen problem je premier Janša videl v ministru za kmetijstvo, ta pa v direktorju Zavoda za varstvo narave. Absurdnost položaja je v tem, da tudi če zavod opozorila o škodljivih posledicah ne bi izdal, nas evropska kazen lahko doleti, ravno tako bodo z zatiskanjem oči uničeni habitati in nekatere naravne vrste. Vse skupaj kaže, da vrednota ohranjanja narave ni vrednota naše politike.“

Poleg Omladiča so pismo podpisali še dr. Božidar Flajšman, dr. Dušan Plut, dr. Lučka Kajfež Bogataj, dr. Boris Kryštufek, Anton Komat, dr. Franc Pohleven, dr. Boris Vezjak, dr. Herman Mikuž, mag. Vida Ogorelec, mag. Janez Černač, Niko Rainer, Nina Štros in Petra Matos. Vida Ogorelec pravi, da pri tej pobudi ne gre le za podporo zavodu in njegovemu direktorju. Gre za opozorilo o sedanji razgradnji civilizacijskih pridobitev - socialne države, naravovarstvenih standardov in drugega -, ki poteka v psihozi kriznih razmer, s katero so prikriti parcialni interesi. „Posluha za priložnosti, ki jih za prihodnost ponujajo naravne danosti, ni, namesto tega se še vedno zapletamo v vzorce industrijske revolucije izpred 200 let,“ še pravi. Zaradi pritiska na naravovarstveno stroko, so ostro protestirale tud 4 neparlamentarne stranke LDS, DSD, TRS in Zares.

Na ministrstvu sicer zatrjujejo, da minister ceni in spoštuje strokovnost zavoda, in priznavajo, da ima ta pravico in dolžnost, da zastopa interese narave v sodnih in upravnih postopkih. Podpisniki pa glede na dogajanje v letošnjem letu, v katerem so polemike v zvezi z zavodom in obvoznico zgolj pika na i, menijo drugače: „Očitno je vladajoča politika prepričana, da se problemi najlaže rešujejo z radiranjem ljudi, ki so ji v napoto.“

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.