Borut Mekina

21. 9. 2012  |  Mladina 38  |  Politika

Napačna mati

Nova vladna kadrovska merila

Izločena Neda Pagon

Izločena Neda Pagon
© Tjaša Zajc

Za nova nadzornika Slovenske tiskovne agencije, servisa, od katerega so odvisni vsi slovenski mediji, je vlada predlagala Zlatko Krašovec in Martina Mlakarja. Krašovčeva, novinarka tednika Demokracija, ki je v lasti stranke SDS, in sodelavka tednika Reporter, naj bi bila imenovana zato, ker je medijska strokovnjakinja, Martin Mlakar pa je bil imenovan zaradi svojega pravniškega znanja. Prej je bil direktor kadrovsko-pravne službe Pošte Slovenije. Parlamentarna komisija, ki se je ukvarjala z brezplačniki SDS, je med drugim ugotovila tudi, da je Mlakar v tistem času pri Pošti pomagal podjetjem, ki so izdajala brezplačnike. Pripravil je strategijo, po kateri bi zadolžena podjetja, ki so izdajala brezplačnike, financirala kar Pošta sama.

Krašovčeva in Mlakar sta bila torej izbrana zaradi svoje politične lojalnosti, presenetljivo pa je, kako daleč in kako očitno je pri tem vlada šla. Na vladni poziv se je za položaj nadzornika Slovenske tiskovne agencije prijavila tudi dr. Neda Pagon. Pagonova je ena izmed medijskih strokovnjakinj v Sloveniji. Je doktorica sociologije, profesorica, predavateljica na FDV, glavna in odgovorna urednica založbe Studia Humanitatis, obvlada tri svetovne jezike, francoščino, nemščino in angleščino, in je avtorica več kot 40 znanstvenih del, znanstvenih ali poljudnih člankov, monografij in drugih avtorskih del. Zakaj je bila torej namesto nje izbrana novinarka tednika SDS?

Pagonova pravi, da v resnici niti ni zares pričakovala, da bi jo vlada izbrala. Prijavila se je bolj iz „testnih“ razlogov, pravi, saj je želela imeti nova vladna kadrovska merila „črno na belem“. Za stranko SDS je namreč Pagonova neprimerna zaradi svojih ideoloških prestopkov in napačne krvi. Na spletni strani stranke SDS so na seznamu neprimernih kadrov Pagonovi že očitali, da je podpisala izjavo „Javna podpora raziskovalk in raziskovalcev ministru Golobiču“ in da je „mati Alje Brglez, nekdanje direktorice vladnega Urada za informiranje v času Drnovškove vlade“.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.