Zaznamovani

Spoštovani! V 30. številki revije Mladina z dne 27. julija 2012 je bil v rubriki Družba objavljen članek Zaznamovani, avtorja Staša Zgonika, njegov sogovornik pa je bil Miha Krofel iz Biotehniške fakultete. Navedena sta bila glede „zaznamovanja“ divjih živali v Sloveniji iz neznanih razlogov zelo redkobesedna, zato prosim za objavo spodnjega popravka.

Znanstveniki z markiranjem določenih živalskih vrst zbirajo osnovne podatke o njihovem življenju in gibanju, metoda označevanja s telemetrijskimi ovratnicami ter obročki in drugimi markerji pa ima vrsto negativnih posledic. Le te so v posameznih primerih tako drastične, da ji strokovna javnost in nevladne organizacije upravičeno nasprotujejo, kot med drugim navaja novinar Staš Zgonik.

Označevanje divjih živali poteka tudi v Sloveniji. Še posebej znano je obročkanje ptic, ki ima pri nas več kot osemdesetletno tradicijo, v zadnjem obdobju pa se je začelo tudi spremljanje velikih zveri s telemetrijskimi ovratnicami. Žal nismo imuni na negativne posledice takšne metode. Prirodoslovni muzej Slovenije, v okviru katerega poteka obročkanje ptic, javnosti po našem vedenju nikoli ni sporočil, koliko ptic pogine zaradi odlova ali posledic obročkanja. Boste rekli, da nobena? Znan je primer planinskega orla iz tržiškega dela Karavank. Nesrečni orel je pred leti izgubil nogo očitno prav zaradi obročkanja in je kasneje žalostno propadel. Obročkal ga je njihov sodelavec, ki v resnici sploh ni bil znanstvenik in ni imel niti ustreznega znanja. Orle je lovil celo v obdobju njihovega razmnoževanja, zaradi česar je bilo ogroženo njihovo potomstvo! Tudi označevanje velikih zveri ima, kot kaže, svojo ceno.

Miha Krofel iz Biotehniške fakultete in njegov kolega Marko Jonozovič iz Zavoda za gozdove Slovenije, ki se ukvarjata z velikimi zvermi, bi lahko marsikaj pojasnila, pa nista. Mediji so junija letos poročali o medvedu Ivu iz Kočevske Reke, ki je že po dobrem tednu po odlovu izgubil ovratnico. Jo je res? Če medved ni bil žrtev ilegalnega lova, je verjetno, da so ga slovenski strokovnjaki (Marko Jonozovič) opremili s preveliko ovratnico, mar ne? Prav tako letos naj bi na Kočevskem našli mrtvega risa, opremljenega s telemetrijsko ovratnico. Na javno pojasnilo smo čakali zaman vse do prejšnjega tedna. Javnost je bila prikrajšana v primeru, ko naj bi se medvedu po nepotrjenih podatkih premajhna ovratnica zažrla v kožo. In to po neuradnih primerih sploh ni bil edini primer pri nas. V tančico skrivnosti je zavit tudi letošnji odlov volkulje na Primorskem, ki naj bi jo (od)lovili celo v obdobju kotenja, zaradi posledic odlova pa naj bi propadel del legla. Je to res? Da sramotnega odstrela označenih volkov, ki naj bi jih pred časom izvedli v državnem lovišču Snežnik pod vodstvom Zlatka Ficka, niti ne izpostavljamo posebej.

O blišču in bedi metode zbiranja znanstvenih podatkov s telemetrijskimi ovratnicami, obročki in drugimi markerji je potrebna javna razprava, ki bo odkrito in brez olepšavanja predstavila prednosti in slabosti. Za vsako vrsto posebej. Zanesljivo pa je, da tako resno in občutljivo delo ne more potekati kot nekakšen trofejni hobi ali popoldanska obrt državnih uslužbencev.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.