Jure Aleksič  |  foto: Borut Peterlin

28. 9. 2012  |  Mladina 39  |  Družba  |  Intervju

Pisatelj je podgana v lastnem labirintu! Ko pride do kake ovire, se lahko odloči, da jo bo obšel ali preskočil, celo ignoriral. Prevajalec pa te izbire nima.

Branko Gradišnik: „Razbivši mu stol na hrbtu, sem si zagotovil mir!“

Prevajalec, učenjak in neskončno iskriv posameznik

Naš sogovornik je sicer marsikaj - od pisatelja preko maratonca do čedalje vplivnejšega samo-izobraženega psihoterapevta. A sam sumim, da bo na slovenski družbi najgloblji pečat pustil kot prevajalec. Pozorna publika kar ne more dovolj prehvaliti njegove dosledne inventivnosti - pa najsi gre za prevod fantazijskih meandrov J. R. R. Tolkiena ali pak za taki literarni veledeli kot sta Bledi ogenj Vladimirja Nabokova in Goldingovi Dediči.

Ena na ena je Branko vesel, resnicoljuben in neskončno iskriv posameznik. Ko se je kot zaležan in zatravmiran tridesetletnik odrekel alkohola, je mislil, da se ne bo v življenju nikoli več nasmehnil. Danes, pravi, je neprestano high, ne da bi mu bilo treba spiti eno samo kapljico. Edini problem so za spraševalca in kasneje zapisovalca njegove nenehne digresije. Tudi če ga sprašuješ o recimo njegovem lanskem demonstrativnem izstopu iz Društva slovenskih pisateljev, ni prav nobene garancije, da ne boš v odgovor dobil zelo podrobne antropološke analize kulture tulcev za penise na Novi Gvineji. „Ampak pravi dragulji,“ pravi Branko, „so v vsakem dobrem intervjuju prav ti skoki vstran - tako podobni spominom, ki se človeku utrinjajo pred večernim spanjem ...“

Intervju

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.