Borut Mekina

 |  Mladina 41  |  Politika

Sodišče: RKC otok dobila nezakonito

Kljub temu Blejski otok ostaja cerkven, saj minister Žiga Turk ni želel nadaljevati sodnega postopka

Čeprav se je sodni spor med cerkvijo in državo v zvezi z Blejskim otokom zataknil in končal zaradi proceduralnih napak, se je kranjska okrožna sodnica Jasna Levc Uršič v zadnji sodbi, ki smo jo pridobili v uredništvu in ki je bila izdana 1. oktobra, končno opredelila tudi do vsebine spora in do dejanj prve Janševe vlade pri tem poslu.

Kot je znano, je prva Janševa vlada takoj za tem, ko je leta 2008 izgubila na volitvah, s cerkvijo sklenila tajni sporazum, na podlagi katerega je RKC podarila vse nepremičnine na Blejskem otoku, otok pa ji je zastonj odstopila za 45 let. Ker je bil sporazum sklenjen pod pretvezo, da gre za poravnavo pred evropskim sodiščem za človekove pravice, kjer postopek dejansko sploh ni bil sprožen, in ker vlada nepremičnin ne more podarjati brez potrditve parlamenta, je bilo vsem pravnim strokovnjakom jasno, da je pogodba nična. Toda na presenečenje mnogih je sodni postopek na kranjskem sodišču potekal drugače.

Država je sprva tožila župnijo Bled, a je sodišče razsodilo, da bi morala že vse od začetka tožiti še ljubljansko nadškofijo kot sopodpisnico sporazuma. Zato je sodišče tožbo države zavrnilo kot nepopolno. Država je potem v drugo tožila obe, nadškofijo in župnijo. A v drugem postopku je druga sodnica ugotovila nekaj povsem nasprotnega, in sicer, da nadškofija ni stranka v postopku, temveč zgolj stranka, ki je s pogodbo soglašala. Sodišče je zato s sklepom zavrnilo tudi drugo tožbo države zaradi ničnosti sporazuma. Še zadnjič je kranjsko sodišče o sporu odločilo sedaj, v začetku oktobra, ko je po pričakovanju zaradi istih razlogov zavrglo še ločeno tožbo države zoper ljubljansko nadškofijo.

Toda v tem tragikomičnem in za sodišče precej neverjetnem primeru je sodnica vendarle poskušala ublažiti osmešenje pravosodja. Uršičeva je v sodbi proti koncu poudarila, da »v postopku izvedeni dokazi kažejo na to, da se je sicer s Sporazumom odvil nedopusten promet z nepremičninami«. Omenila je samo en, verjetno najočitnejši razlog. Tri nepremičnine na otoku, ki jih je cerkev s sporazumom dobila v last, so bile tudi v času sklenitve sporazuma iz pravnega prometa izvzete po določbah zakona o varstvu kulturne dediščine. Ta zakon določa, da se spomenik v lasti države, pokrajine ali občine, ki je arheološka najdba ali arheološko najdišče ali je zavarovan na podlagi posebnih predpisov ali mednarodnih pogodb, ne sme odtujiti: »Ta prepoved je absolutna, gre za prisilni predpis, ki veže vse udeležence v pravnem prometu in ne le odtujitelja (državo, op. a.), njena kršitev pa pomeni ničnost pogodbe,« je zapisala sodnica.

»V postopku izvedeni dokazi kažejo na to, da se je s Sporazumom odvil nedopusten promet z nepremičninami.« – iz sodbe kranjskega okrožnega sodišča v zadevi Blejski otok

Nato je okrcala še Janševo vlado. Slovenska sodišča, vse do vrhovnega in ustavnega, so že leta 2007 pravnomočno razsodila, da cerkev treh nepremičnin na otoku v denacionalizacijskem postopku ne more dobiti. A vlada je kljub temu v sporazumu zapisala, da ga sklepa »ob upoštevanju dejstva, da so zoper denacionalizacijsko odločbo v še nerešeni pritožbi uveljavljeni tehtni pravni razlogi ...« Sodnica je zato poudarila: »V luči načela delitve oblasti in s tem povezanega pomena in spoštovanja sodnih odločb v sistemu pravne države pa se postavlja vprašanje, zakaj se je tudi država pri razlogih za sklenitev sporazuma ... neposredno naslonila na dvom o pravilnosti pravnomočnih in sodnih odločb v denacionalizacijskem postopku.«

Tako smo se nazadnje znašli v paradoksalnem položaju. Kljub spoznanju sodišča, da je cerkev Blejski otok dobila nezakonito, da je v tem primeru povsem »očitno« potekal »nedopusten promet z nepremičninami« in da je vse to razlog za ničnost sporazuma – pogodba zaradi proceduralnih razlogov ostaja veljavna. Sodišče je tudi povsem jasno pokazalo, kakšen bi bil razplet, če bi se minister Žiga Turk odločil za nadaljevanje postopka. A se seveda ni, odločil se je spet tako, kot je v danem trenutku najbolj ustrezalo cerkvi. Ta je torej prišla do otoka s krajo. Ki je sedaj razgaljena črno na belem. Minister Žiga Turk pa tudi ne more več ponavljati, da je bil t. i. Simonitijev sporazum zakonit in da na ministrstvu zgolj spoštujejo odločitev sodišč, kot je govoril še pred mesecem dni.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.