Igor Mekina

 |  Svet

Za Applove izdelke zaposlujejo otroke

Podjetje, ki proizvaja izdelke za gigante kot so Apple in Sony, se je znova znašlo v težavah zaradi otroške delovne sile pri izdelavi svojih naprav

Kot poroča kitajska stran Sina, je namreč Foxconn, ki izdeluje tudi konzolo U, v svoji tovarni v pokrajini Jantai za delo uporabljal mladoletnike, stare od 14 do 16 let, ki so tudi do 16 ur dnevno sestavljali priljubljene naprave za igranje.

Kot poroča kitajska stran Sina, je namreč Foxconn, ki izdeluje tudi konzolo U, v svoji tovarni v pokrajini Jantai za delo uporabljal mladoletnike, stare od 14 do 16 let, ki so tudi do 16 ur dnevno sestavljali priljubljene naprave za igranje.
© Arhiv Mladine

Znova so namreč morali priznati, da na tekočih trakovih, ki proizvajajo najbolj prestižne elektronske naprave, zaposlujejo tudi otroke, stare 14 let. Podjetje Foxconn, ki med drugim izdeluje tudi telefone znamke iPhone in priljubljene Applove iPade, je potrdilo, da je zaposlovalo tako mlade otroke, ki naj bi se nahajali na »stažiranju« v njeni tovarni v pokrajini Shandong.

Podjetje je sicer takoj priznalo, »da je v tem primeru šlo ne samo za kršitev kitajskih zakonov, pač pa tudi za kršitev politike podjetja Foxconn«, ter da so bili »takoj storjeni koraki za vrnitev stažistov v njihove izobraževalne institucije« ter da v podjetju »niso našli podobne kršitve v drugih štirih podjetjih na Kitajskem«.

Foxconn je zelo veliko podjetje in samo na Tajvanu zaposluje 1,2 milijona ljudi, med njimi pa je okoli 3 odstotke mladoletnikov. Geoffrey Crothall, tiskovni predstavnik kitajske (tajvanske) delavske revije jih je opisal kot »poceni in primerno delovno silo«, ki jo rade zaposlujejo tudi nekatere šole, saj to prispeva k rasti njihovih prihodkov. Podjetja naj bi velikokrat potrebovala več delovnih rok za tekočimi trakovi kot jih je v kratkem času mogoče najti, zato pa so pripravljena sprejeti na delo tudi delovno silo brez posebnih izkušenj.

Kljub temu so najnovejša odkritja o zaposlovanju mladoletnikov v Foxconnu nov udarec za podjetje, ki se je zgodil kmalu potem, ko je prišlo do nemirov med 2000 zaposlenimi v enem od obratov. Mednarodne organizacije so ugotovile, da so bili tudi starejši delavci prisiljeni delati več kot 60 ur na teden in tudi nepretrgoma več kot 11 dni. Leta 2010 je zaradi pritiskov v tovarnah 13 delavcev naredilo samomore zaradi obtožb, da je Foxconn uvedel delovne razmere, podobne tistim v delovnih ali vojaških taboriščih, ter da je vodstvo podjetja od delavcev zahtevalo, da brez plačila delajo veliko število nadur.

Podjetje je obtožbe zanikalo, obljubilo pa je, da bo najelo več svetovalcev, ki naj bi opazovali skupine delavcev in »beležili signale čustvenega stresa« med delavci. V začetku leta je obrate Foxconna v Čengduju, ki zaposlujejo 120.000 delavcev, obiskal tudi izvršni direktor Appla Tim Cook. Da je izdelava vrhunskih naprav včasih povezana tudi z precej manj vrhunskimi delovnimi razmerami, pa se je zavedal tudi pokojni ustanovitelj Appla Steve Jobs, ki je nekoč dejal, da njegovo podjetje »ni slaščičarna«.

Vendar pri tem incidentu ne gre za edinega. Vse, ki se že veselijo novembrskega prihoda Nintendove nove in revolucionarne konzole Wii U bo verjetno nekoliko manj razveselila novica, da so tudi te konzole sestavljale pridne roke kitajskih oziroma tajvanskih otrok.  Kot poroča kitajska stran Sina, je namreč Foxconn, ki izdeluje tudi konzolo U, v svoji tovarni v pokrajini Jantai za delo uporabljal mladoletnike, stare od 14 do 16 let, ki so tudi do 16 ur dnevno sestavljali priljubljene naprave za igranje. O tem prekršku je poročal tudi kitajski radio v oddaji Glas Kitajske.

Dijaki naj bi sicer imeli pravico, da tovarno zapustijo, če želijo, toda profesorji naj bi jim istočasno grozili, da bodo s tem izgubili kreditne točke, s tem možnost, da diplomirajo, v hujših primerih pa naj bi jim grozili celo s tem, da jih bodo vrgli iz šole. »Delal sem v transportu, pomagal sem prestavljati blago. Sedaj imamo nočno izmeno, od 19:40 pa do jutra, do katere ure zjutraj delamo, pa je nejasno. Šele ko je delo končano, lahko zapustiš izmeno. Če delo ni končano, ti šef ne pusti zapustiti izmene. Po navadi se izmena konča okoli sedme ure zjutraj. Od dela me bolijo roke,« je za tajvanske medije dejal 14 letni Xiao Wang.

Po večkratnem neprestanem delu ponoči in podnevi je prosil za bolniško, vendar je ni dobil, nato pa je dobil odpoved zaradi »odsotnosti z dela.« Grozili so mu tudi z odpustitvijo iz šole. Podjetje Nintendo je v preteklosti trdilo, da pozorno spremlja, kako njegovi partnerji opravljajo svoje delo, kako pozorno to v resnici spremlja in ali mu je to, kdo izdeluje njegove izdelke, res mar, pa bo mogoče ugotoviti tudi na podlagi njegove izbire partnerjev v prihodnje.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.