Denis Vičič

 |  Politika

Prilagajanje priporočil varuhinje človekovih pravic

Koalicijski poslanci naredili vse, da se priporočila ne bi začela izvajati

Kjer je varuhinja Zdenka Čebašek Travnik zapisala, »naj vlada v sodelovanju s predstavniki romske skupnosti pripravi spremembe in dopolnitve Zakona o romski skupnosti glede sestave Sveta romske skupnosti.«, zdaj piše, naj vlada s Svetom in drugimi predstavniki romske skupnosti »opravi širšo diskusijo o potrebi priprave morebitnih sprememb in dopolnitev« omenjenega zakona.

Kjer je varuhinja Zdenka Čebašek Travnik zapisala, »naj vlada v sodelovanju s predstavniki romske skupnosti pripravi spremembe in dopolnitve Zakona o romski skupnosti glede sestave Sveta romske skupnosti.«, zdaj piše, naj vlada s Svetom in drugimi predstavniki romske skupnosti »opravi širšo diskusijo o potrebi priprave morebitnih sprememb in dopolnitev« omenjenega zakona.
© Arhiv Mladine

Varuh človekovih pravic vsako leto pripravi poročilo o svojem delovanju. Poleg težav, na katere je naletel, so v njem tudi predlogi, kako te težave odpraviti in izboljšati spoštovanje človekovih pravic. Priporočila nato uresničujejo vlada, občine in drugi državni organi in institucije. A le, če so veljavna.

Veljavo dobijo s postopkom v državnem zboru, še prej pa jih obravnava komisija za peticije. Če jih potrdi, poslanci nato o njihovi veljavi še odločijo na zasedanju. Ko so potrjena še tu, jih morajo začeti izvrševati pristojni državni organi. Vsaj morali bi jih.

Nekdanji varuh Matjaž Hanžek pravi, da je med svojimi priporočili vsakič predlagal kakšnega, ki je bil v poročilu že v preteklem letu. »Pristojni so sicer dejali, da bodo priporočila uresničili. Če jih niso, pa so jih preprosto prenesli v načrt za naslednje leto,« razlaga Hanžek, ki meni, da se tako dela škoda pravni državi.

Škoda se dela tudi tokrat. Letošnja priporočila še nimajo veljave, nekatera pa so spretno spremenjena tako, da pristojnim onemogočajo ali zmanjšujejo možnost delovanja. Za oboje so odgovorni poslanci koalicijskih strank, ki so na podlagi priporočil varuha skupaj pripravili svoja.

Kaj se je spremenilo? Kjer je varuhinja Zdenka Čebašek Travnik zapisala, »naj vlada v sodelovanju s predstavniki romske skupnosti pripravi spremembe in dopolnitve Zakona o romski skupnosti glede sestave Sveta romske skupnosti.«, zdaj piše, naj vlada s Svetom in drugimi predstavniki romske skupnosti »opravi širšo diskusijo o potrebi priprave morebitnih sprememb in dopolnitev« omenjenega zakona. Kdaj naj se odpravljanje nespoštovanja človekovih pravic začne, je tako zvedeno na pogoje, ki bi se šele morda uresničili.

In kjer je varuhinja pristojne napotila, naj uredijo romska naselja na širšem območju Novega mesta, saj je drugje to večinoma dobro urejeno, sedaj piše, naj se uredijo romska naselja nasploh. Kot bi hoteli skriti, kje je težav največ.

Izbrisanih je bilo še nekaj priporočil, kar v celoti. Med njimi več ne najdemo predloga, naj se višina nekaterih sodnih taks zniža tako, da upravičencev ne bi več odvračala od vložitve pravnega sredstva. Varuhinja je predlagala ustanovitev neodvisnega zagovornika, ki bi imel pooblastila za preiskave kršitev prepovedi diskriminacije in sankcioniranje teh kršitev, pa koalicija tega ni podprla in zbrisala. Umaknjeni sta bili priporočili, naj bodo subvencije za samozaposlitev oproščene plačila dohodnine in naj se prilagodi štipendijska zakonodaja. Med drugim koalicija tudi noče, da bi ministrstvo za izobraževanje proučilo možnost brezplačne predšolske vzgoje. Kot pravi predsednica komisije Tamara Vonta, »koalicijski poslanci vse delajo za to, da vlada in ministrstva ne bi imeli nobenega dodatnega stroška.« In na udaru niso le Romi.

A to še ni bilo dovolj. Da bi se varovanje ustavno zagotovljenih pravic začelo čim kasneje ali pa sploh ne, so poslanci SDS in DL, ki imajo v Komisiji večino, poskrbeli še tako, da niso potrdili priporočil v celoti. Glasovanje je bilo neodločeno – 3 za, 3 proti. Državnemu zboru tako niso bila posredovana niti njihova spretno spremenjena priporočila, ki so sicer med sejo vsa dobila podporo. »Vidi se odnos, ki ga imajo. Vidi se, da jim je popolnoma vseeno,« dogajanje komentira Hanžek.

Svojega glasu ni dal poslanec SDS Franc Breznik, ki dejanja ne pojasnjuje. Kot pravi Vonta, pa je šlo »za golo igračkanje, kar tako, da se pokaže, kdo ima moč.«

Na zahtevo koalicijskih poslancev bo komisija o priporočilih ponovno glasovala v petek na nujni seji. Čeprav so verjetno hoteli le malce ponagajati Čebašek-Travnikovi, ki ji zamerijo, da se ni opredelila do pozivov k uboju Janeza Janše, so naredili še nekaj več: ponovno so ponagajali pravni državi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.