Darja Kocbek

 |  Svet

Pekel pod napadi brezpilotnih letal

Bombe iz ameriških brezpilotnih letal so v Pakistanu od junija 2004 do sredine septembra letos ubile med 2562 do 3325 ljudi, od tega med 474 in 881 civilistov, od tega 176 otrok

Obveščevalna agencija CIA Belo hišo že zaprosila za povečanje sedanjega števila brezpilotnih letal.

Obveščevalna agencija CIA Belo hišo že zaprosila za povečanje sedanjega števila brezpilotnih letal.
© Arhiv Mladine

Med politiki in prebivalci ZDA prevladuje mnenje, da so brezpilotna letala kirurško natančno in učinkovito orodje, ki omogoča »ciljno pobijanje teroristov« z minimalno kolateralno škodo, ZDA pa so posledično bolj varne. To prepričanje je seveda napačno, kar zdaj potrjuje tudi poročilo Življenje pod brezpilotnimi letali (Living Under Drones), opozarja publicist Sheldon Richman, član The Future of Freedom Fundation. Poročilo so na podlagi zbiranja podatkov o bombardiranjih iz teh letal v devetih mesecih spisali na univerzi New York in pravni fakulteti Stanford.

V njem ne navajajo le podatkov o številu civilistov, ki so bili ubiti, ampak opisujejo tudi pekel, v katerem živijo Pakistanci, saj nikoli ne vedo, kdaj in kje bo priletela kakšna bomba. »Tega pekla si ni težko predstavljati. Predstavljajte si, da živite na območju, kamor ves čas prihajajo brezpilotna letala,« piše Richman. Podporniki uporabe brezpilotnih letal trdijo, da skrajneži v Pakistanu grozijo ameriškim silam v Afganistanu, pa tudi civilnemu prebivalstvu v Pakistanu. Ampak te vojake bi najbolj enostavno zaščitili tako, da bi jih umaknili iz Afganistana nazaj domov v ZDA, saj po 11 letih vojne v Afganistanu ljudje v ZDA niso nič bolj varni. Ameriške sile in bombardiranja so povod za oblikovanje protiameriških skupin, piše Richman.

O peklu, v katerem zaradi napadov brezpilotnih letal živijo ljudje v Pakistanu, v poročilu Življenje pod brezpilotnimi letali, piše, da obstajajo več kot očitni dokazi o žrtvah med civilnim prebivalstvom, čeprav administracija v Washingtonu tega ne prizna. Koliko je dejansko teh žrtev, je zelo težko ugotoviti, kajti oblasti v ZDA naredijo prav vse, da bi preprečile demokratični nadzor nad izvajanjem operacij z brezpilotnimi letali in za vsako ceno skušajo preprečiti neodvisne preiskave posledic bombardiranj v pakistanski pokrajini Severni Vaziristan.

Največ podatkov je do zdaj uspelo zbrati neodvisni organizaciji preiskovalnih novinarjev The Bureau of Investigative Journalism (TBIJ). Po teh podatkih so bombe iz ameriških brezpilotnih letal v Pakistanu od junija 2004 do sredine septembra letos ubile med 2562 do 3325 ljudi, od tega med 474 in 881 civilistov, od tega 176 otrok. Ranjenih pa je bilo dodatnih 1228 do 1362 ljudi. Avtorji poročila nadalje opozarjajo, da brezpilotna letala zaselke in mesta preletavajo 24 ur na dan, njihove tarče so domovi, vozila, javna mesta, kjer se zbirajo ljudje. To bombardiranje ni vnaprej napovedano. Moški, ženske in otroci tako ves čas živijo v strahu, saj nikoli ne vedo, kdaj in kam bo priletela kakšna bomba, so povsem nemočni, da bi se lahko zaščitili.

Obstajajo dokazi, da ameriška brezpilotna letala iste zaselke in mesta bombardirajo večkrat zaporedoma, zato so bombe zadele tudi že domače reševalce in aktiviste humanitarnih organizacij. Posledično ti reševalci pogosto čakajo in ne gredo takoj reševat ranjencev, saj se bojijo, da se bodo letala vrnila in pokosila še njih. Vse več Pakistancev se je iz strahu pred bombami nehalo zbirati in družiti na javnih mestih. Ta strah in negotovost povzročata tudi vse več duševnih motenj. Svobodni novinar Ben Schreiner pa opozarja, da so bila brezpilotna letala v treh soočenjih predsedniških kandidatov Baracka Obame in Mitta Romneya bežno omenjena le na zadnjem ta ponedeljek.

Čim je Romney zatrdil, da jih podpira, ker je to »vsekakor prava stvar«, je moderator spremenil temo. Da oba kandidata ta program podpirata, seveda pomeni, da ga bodo ZDA nadaljevale in najbrž še povečale, ne glede na to, kdo bo zmagovalec predsedniških volitev. Časopis Washington Post je to tudi že potrdil. »Ciljno ubijanje je zdaj takšna rutina, da je administracija predsednika Obame večino časa v zadnjem letu dni porabila za kodifikacijo in racionalizacijo procesov, ki omogočajo ohranitev programa,« je objavil. Matrice, ki so jih izdelali, vsebujejo tako imena osumljencev terorizma kot nove metode, s katerimi jim bodo sledili in jih odkrivali.

Vlada ZDA namreč namerava še leta dodajati nova imena osumljencev na sezname za ubijanje in aretacije. Sledenje in odkrivanje pa namerava z brezpilotnih letal razširiti tudi na druga orodja in metode. Obveščevalna agencija CIA je Belo hišo recimo že zaprosila za povečanje sedanjega števila brezpilotnih letal, ki jih je več kot 30, za 10. Če bo tej zahtevi ugodeno, bo mogoče obveščevalno službo v desetih letih preoblikovati v paravojaško silo, je objavil Washington Post. Tako rekoč enako nesporni kot za ameriške politike so napadi z brezpilotnimi letali tudi za glavne medije v ZDA, navaja Ben Schreiner.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.