Jure Trampuš

 |  Politika

Res možno presenečenje?

Objavljamo tretji »tracking pool« Mladinine raziskave o predsedniških volitvah

© Ninamedia: 26, 27, 29, 30. oktober ter 2. november, n= 500

Mladina že ves teden meri, kdo bo nov predsednik Slovenije. Prva meritev je bila opravljena v petek, 26. oktobra, za zdaj zadnja pa 2. novembra. Četudi se rezultati bistveno ne razlikujejo - vse spremembe so še vseeno »v okviru« standardnega odklona - pa časovne primerjave pokažejo na nekaj zakonitosti.

Prvič: še vedno je nesporni zmagovalec prvega kroga volitev aktualni predsednik države Danilo Türk. Njegov rezultat sicer niha, a zdi se, da bo na volitvah v prvem krogu prepričal okoli 45 odstotkov volivcev.

Drugič: največji izzivalec Danila Türka je Borut Pahor. Primerjave s Danilom Türkom kažejo, da manjši del volivcev včasih izbere enega ali drugega kandidata. Z drugimi besedami: načeloma velja ugotovitev, da večja kot je Pahorjeva podpora, manjša je Türkova. Razlike med enim in drugim je še vedno več kot 10 odstotnih točk.

Tretjič: Milan Zver sicer konstantno pridobiva, a je v enem tednu pridobil premalo, da bi Boruta Pahorja ogrožal na drugem mestu. Če bo Zver prepričal svoje volivce, da njegova bitka še ni izgubljena, se danes zdi, da lahko realno računa na največ 25-odstotno podporo. Kar bo več, bo za kandidata, ki brezpogojno podpira vlado, zelo dober rezultat.

© Ninamedia: 26, 27, 29, 30. oktober ter 2. november, n= 500

Objavljeni rezultati še vedno ne povedo dovolj o tem, kam se nagiba volilno telo. Tri objavljene volilne napovedi so premalo za napoved trenda. Šele jutri in v naslednjih dneh se bo recimo izkazalo, ali Danilu Türku volilna podpora zares usiha ali ne, ali je to morda povezano z referendumi ali z zadržanimi nastopi na televizijskih soočenjih … Hkrati so rezultati prejšnjih volitev pokazali, da se razmeroma velik del volivcev dokončno odloči šele nekaj dni pred volitvami, v četrtek, petek, morda celo na volilni dan, zato je točen rezultat en teden pred volitvami nemogoče napovedati.

V naslednjih dneh bodo Mladinine napovedi vseeno odgovorile na dve vprašanji, ali bo Danilo Türk zmagal že v prvem krogu ali pa se bo mu izzivalec Pahor tako približal, da bo lahko v drugem krogu realno pričakuje presenečenje. Za zdaj še ni nič odločenega.

Po meritvah bo volilna udeležba okoli 60-odstotna.

Kaj je tracking poll?

V čem je skrivnost tracking polla? V nasprotju z drugimi anketami se tracinkg poll izvaja kontinuirano, vsak dan na novem vzorcu. Prve in druge meritve sploh ne objavimo, temveč počakamo, da imamo skupaj tri meritve. Iz treh meritev naredimo presek zaporednih dni in to je prvi rezultat meritve. Nato vsak dan odvzamemo rezultat prvega dne in dodamo rezultat nove meritve. S tem pa dobimo tudi gibanje glasov in časovno vrsto, ki sproti zaznava premike znotraj volilnega telesa. Vidimo, ali se povečuje število neopredeljenih, vidimo, ali je kakšen kandidat začel napredovati ali nazadovati. In nenazadnje: vidimo tudi, kakšne so koncentracije glasov glede na izkazano udeležbo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.