Zaznamovani

Spoštovani!

Ali ni nenavadno, da v Sloveniji markirane volkove in rise tako kmalu po označitvi s telemetrijsko ovratnico najdejo mrtve? Zvečine jih pobijejo lovci, s katerimi ima ekipa SloWolf, ki izvaja označevanje volkov, risov in medvedov, naravnost idilične odnose. Da bo celotna scena še bolj groteskna, taisti raziskovalci z Miho Kroflom na čelu, za katere je javnost morda prepričana, da so kot biologi in raziskovalci velikih zveri med najbolj odločnimi zagovorniki varstva in ohranitve redkih in ogroženih vrst živali, zagovarjajo neselektivno pobijanje volkov in pretirano streljanje medvedov!!? Zasnova letošnjega pobijanja volkov in medvedov, kot ga je na predlog Marka Jonozoviča in Jošta Jakše iz Zavoda za gozdove Slovenije ter s podporo skupine SloWolf in Kroflovega društva Dinaricum predpisal kmetijski minister Franc Bogovič, vodi v izumrtje volka na Slovenskem in bistveno oslabitev populacije rjavega medveda – do dokončnega zloma!

Odgovori g. Krofla na konkretna vprašanja, zastavljena v Mladini, niso celoviti. Nasprotno, s svojimi pojasnili je le dodatno podkrepil zahtevo po javni razpravi o »zaznamovanju« živali, ki bo odkrito in brez olepšavanja predstavila prednosti in slabosti za vsako vrsto posebej in postavila odgovornost za izvajalce tudi na tem področju.

Če je bil medved Ivo neprimeren za označitev s telemetrijsko ovratnico, zakaj so ga potem sploh odlovili, eksperimentirali z namestitvijo ovratnice (ki naj bi bila namenjena bistveno težjemu medvedu) in povzročali nepotrebne stroške državnemu proračunu in evropskim skladom, iz katerih se financira projekt Sožitje, ki ga (neuspešno za živali?) vodi Ljudska univerza iz Kočevja? Ali zaradi tega, ker naj bi bil Marko Jonozovič iz Zavoda za gozdove Slovenije poleg državne plače upravičen še do posebne denarne nagrade? Kroflovo pojasnilo, da je pod cesto v gozdu osebno našel ovratnico, kar je po njegovem dokaz, da jo je medved snel sam, ni prepričljivo. Tudi v primeru alfa volkulje Tonke je ovratnico najbrž našel sam, a postavlja kategorično trditev, da je bila Tonka žrtev ilegalnega lova. Ni pa povedal, za kako velikega in težkega medveda je bila kupljena ovratnica in zakaj je niso namestili na primernega.

Pri odlovu alfa volkulje Tonke na območju Nanosa smo izpostavili etični vidik (od)lova v času kotenja, zaradi katerega naj bi propadel del legla. Veseli smo, če ni, a iz Kroflovega pojasnila tega ne razberemo. Volkulja Tonka naj bi imela namreč več kot pet mladičev, zaradi šoka odlova, srečanja s človekom in uporabe narkotikov naj bi se v brlog vrnila šele po nekajdnevni odsotnosti. V vsakem primeru, ali se je to dejansko zgodilo ali ne, bi pričakovali bolj natančen in celovit odgovor, npr. po koliko dneh od odlova in »zaznamovanja« se je mati Tonka vrnila v brlog k nebogljenim volčičem idr. Pri risinji Maji se nam je zdelo nenavadno, da raziskovalci iz skupine SloWolf niso takoj ob najdbi poginule risinje obvestili javnost. Za njen pogin naj bi bilo krivo parjenje v sorodstvu in gnojna pljučnica, za katero je risinja Maja zbolela – poleti. Kakšen vpliv so imeli na risinjo Majo odlov, srečanje s človekom, uporaba narkotikov in obtežitev z ovratnico, Krofel ni povedal. Prav tako ne, kaj se je zgodilo s tremi mladiči in kako je mogoče, da jih niso uspeli rešiti. Sramotnega odstrela označenih volkov, ki naj bi jih pred časom izvedli v državnem lovišču Snežnik pod vodstvom Zlatka Ficka, se ni niti dotaknil. Prav tako ne najnovejšega odstrela volkulje Tie v državnem lovišču Medved, ki ga vodi Iztok Ožbolt.

V primeru označitve volka Slavca z območja Slavnika je skupina SloWolf dosegla izjemen uspeh in si zasluži vse čestitke. Volk Slavec se je čez Gorenjsko, Koroško in Tirolsko napotil v Italijo, kjer je našel svojo volčjo izbranko Julijo. Pričakovali bi, da bo ekipa SloWolf zagrabila priložnost in naredila vse, da bo zgodbo spremljala do konca. Za to so bili zagotovljeni vsi pogoji. Ekipa SloWolf ima za izvedbo projekta o volku na razpolago več kot milijon evrov, natančno 1,017.773,00€. Ministrstvo za kmetijstvo in okolje prispeva okroglega četrt milijona, 760 tisočakov pa evropski davkoplačevalci. To se žal ni zgodilo. Volkuljo Julijo so našli mrtvo, ustreljeno, od volka Slavca pa le ovratnico ...

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.