Peter Petrovčič

 |  Mladina 45  |  Politika

Imaš kuću, vrati stan* (epilog)

Poslanca SDS Dragutina Mateja bodo deložirali (* Imaš hišo, vrni stanovanje)

Stavba, kjer je dolga leta neupravičeno bival poslanec Dragutin Mate

Stavba, kjer je dolga leta neupravičeno bival poslanec Dragutin Mate
© Tjaša Zajc

Te dni mineva leto od razkritja, da nekdanji notranji minister, zdaj poslanec SDS Dragutin Mate tudi sedem let po odhodu z obrambnega ministrstva še vedno uporablja službeno stanovanje. Uporablja ga še danes in ga bo tudi jutri, morda še pojutrišnjem, potem pa bo s tem konec.

Stanovanjska komisija ministrstva za obrambo bo v prihodnjih dneh Mateja »pozvala k predaji službenega stanovanja in ga hkrati obvestila, da bo stanovanje prodano po tržni ceni, skladno s predpisi o stvarnem premoženju države«. Tako so se odločili po devetih mesecih, odkar so bili obveščeni, da Mate ne izpolnjuje več pogojev za neprofitni najem službenega stanovanja. Razloga za odpoved najemnega razmerja sta dva. Eden je »prenehanje uporabe stanovanja za več kot tri mesece«, pogodba pa se odpove tudi v trenutku, ko ima »najemnik ali zakonec najemnika neprofitnega stanovanja v lasti primerno stanovanje ali stanovanjsko stavbo«.

Mate že dlje časa izpolnjuje oba pogoja. Njegova soproga Tanja ima v lasti novozgrajenega dvojčka v vasi Zalog pri Škofljici in tudi 55 kvadratnih metrov veliko stanovanje s 96 kvadratnih metrov pripadajoče terase v Vili Ondina v Fiesi. Mate službenega stanovanja v središču Ljubljane, za katero plačuje trikrat nižjo najemnino od tržne, ne uporablja. Poldrugo leto s soprogo živita v že omenjenem dvojčku streljaj od Ljubljane. V stanovanju ministrstva za obrambo pa živi Matejev sin.

Z ministrstva za obrambo so še sporočili, da bodo po odpovedi najemnega razmerja Dragutinu Mateju stanovanje končno lahko odprodali. Matejevo neprofitno stanovanje namreč sodi med tista, ki so starejša od 40 let (že on ga ima v najemu 20 let) in niso perspektivna za ministrstvo za obrambo, zaradi česar so »skladno s strategijo upravljanja stanovanjskega fonda uvrščena v načrt odprodaje«. Prodaja bo javna in po tržni ceni.

Tako se končuje saga o stanovanju, do katerega resnici na ljubo Mate že od odhoda z obrambnega ministrstva ni imel pravice in ga je uporabljal zgolj zaradi zavlačevanja rešitve spora z ministrstvom na sodiščih. Ta se je končal zadnji četrtek v oktobru s sodbo vrhovnega sodišča, ki je zavrnilo Matejev predlog za revizijo sodnega postopka, v katerem sta obe, prvostopenjsko in tudi drugostopenjsko sodišče, razsodili v korist države. Torej v nasprotju z Matejevimi trditvami, da mu vse pravice, izvirajoče iz nekdanjega delovnega razmerja na obrambnem ministrstvu, tudi pravica do najema neprofitnega stanovanja, pripadajo do upokojitve.

Mate je ves čas zatrjeval, da je šlo za politično šikaniranje. Čeprav to verjetno ne bo držalo. To kar ni uspelo državi pod vlado Boruta Pahorja, bo uspelo državi pod vlado Janeza Janše. Če bi šlo za politično odločitev, bi Matejev sin lahko živel v stanovanju, ne pa da bo vržen na najemniški trg kot vsi drugi študentje.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.