Jure Trampuš

 |  Mladina 45  |  Politika

Kdo bo zmagal?

V drugem krogu volitev se bosta pomerila Danilo Türk in Borut Pahor

Mladina skupaj z agencijo Ninamedia že od konca oktobra meri razpoloženje javnosti. Anketirance sprašujemo o tem, koga bodo podprli na volitvah. Ne gre za običajno javnomnenjsko anketo, pač pa za analizo po metodi »tracking pool«, ki se izvaja vsak dan na novem vzorcu, končna napoved pa je rezultat zadnjih treh dnevnih merjenj. S to metodo lahko opazujemo trende padanja in rasti podpore predsedniškim kandidatom.

Nam lahko zaupate, za katerega kandidata boste glasovali 11. novembra oz. kateri kandidat vam je najbližji, najbolj simpatičen?

© © Ninamedia: 26, 27, 29, 30. oktober ter 2., 3. 4., 5., 6., 7. november, n= 1000 (posamična volilna napoved n=300; dnevno se opravi po 100 anket)

Zgodovina slovenskih volitev nas namreč uči, da volivci radi prehajajo sem in tja, nekateri pa se za svojega kandidata odločijo šele v zadnjih dneh pred volitvami. Na podlagi tovrstnega merjenja volilnega razpoloženja smo na Mladini pravilno napovedali zmago SD leta 2008 in zmago Pozitivne Slovenije tri leta pozneje. Morda se bo tokrat zgodilo enako.

Kakšen izid se torej napoveduje v sredo zvečer? Na dan, ko se končuje redakcija tiskane Mladine, natančnega volilnega izida še ne moremo napovedati. Po izmerjenih volilnih preferencah pa je očitno, da bo zmagovalec prvega kroga volitev Danilo Türk, da se bo v drugi krog uvrstil Borut Pahor in da bo najmanj glasov zbral kandidat vlade Milan Zver. Trend padanja podpore Danilu Türku nakazuje, da je predsednik republike v zadnjih predvolilnih dnevih izgubil razmeroma veliko število volivcev. Če se bo ta padajoči trend nadaljeval tudi v času predvolilnih soočenj za drugi krog volitev, potem bo morda na koncu zmagal Borut Pahor. Nekatere ankete javnega mnenja so njegovo zmago že začele napovedovati. Do 2. decembra, ko bo v Sloveniji na vrsti drugi krog volitev, je sicer še slab mesec dni. V tem času se tehtnica lahko nagne na to ali na ono stran.

Zadnjo predvolilno napoved za prvi krog predsedniških volitev bomo objavili na Mladinini internetni strani v petek nekaj minut pred začetkom volilnega molka.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.