Goran Kompoš

 |  Mladina 45  |  Kultura

Warren Ellis: »Skupaj smo dlje od Beatlov. In lepši smo.«

Vodja instrumentalnih rockerjev Dirty Three, ki prihajajo v Ljubljano, sicer pa tesen sodelavec Nicka Cava

Warren Ellis (v sredini) na koncertu zasedbe Dirty Three

Warren Ellis (v sredini) na koncertu zasedbe Dirty Three
© Arhiv Dirty Three

Avstralski skladatelj in multiinstrumentalist Warren Ellis je v Ljubljani razmeroma reden gost. Njegove violinske bravure smo največkrat spremljali, ko je bil v družbi Nicka Cava in njunih bendov, najprej The Bad Seeds in nazadnje Grinderman. Po navadi ostaja v senci tesnega, dolgoletnega sodelavca, je pa hkrati res, da je Cavov koncert brez Ellisa nekaj takšnega, kot bi bil koncert skupine The Rolling Stones brez kitarista Keitha Richardsa. Ellis se tokrat v Ljubljano vrača s svojo matično zasedbo Dirty Three, ki jo je pred dvajsetimi leti ustanovil skupaj z bobnarjem Jimom Whitom in kitaristom Mickom Turnerjem, zato smo se pogovarjali o njihovi novi plošči Toward the Low Sun in vrnitvi na koncertne odre, pa tudi o Beatlih in bradah ter seveda o zasedbi Godspeed You! Black Emperor, s katero si bodo v sredo delili oder Kina Šiška.

S skupino Dirty Three ste pravkar odigrali štirinajst koncertov v Severni Ameriki, novembra jih boste še štirinajst v Evropi. Zdi se, da v koncertiranju še vedno zelo uživate.

Res je lepo. Z novim albumom smo dobili nov zagon in spet smo v resnično dobri koncertni kondiciji, ki se nam po svoje zdi ključna.

Vaši koncerti in plošče s skupino Grinderman, zadnja plošča zasedbe Bad Seeds, pa tudi nekatere skladbe z nove plošče skupine Dirty Three dajejo vtis, da ste se tudi med snemanji odlično zabavali?

Pravzaprav se sam zelo zabavam tudi pri snemanju skladb, ki niso nujno razposajene. Rad grem v studio in ustvarjam glasbo, čeprav ne vem vedno, ali bo iz tega nastalo kaj dobrega. V izziv ali celo v dolžnost mi je, da se v studiu potrudim po najboljših močeh. Po svoje je ustvarjanje plošč celo privilegij.

Postane ustvarjanje z dolgoletnimi sodelavci lažje?

Rekel bi, da z leti stvari postanejo le še težje. Teže si je izmisliti nove stvari in pogosto si rečemo, ah, to smo že naredili. Morda je bilo takrat res laže, saj sem v studio prišel našpičen in poln zamisli. Takrat se ti vse zdi novo in lahko. Potem ko imaš za sabo nekaj plošč, pa ta proces postane veliko težji. Podobno je pri ustvarjanju glasbe za film – v studio greš brez vsega in nekaj si moraš izmisliti. Lahko doživiš trenutek čistega navdiha ali pa trenutek popolne panike.

Od prejšnje plošče skupine Dirty Three je minilo dolgih sedem let in verjetno so vam različna sodelovanja, ki ste se jih lotevali medtem, po ustvarjalni plati pomagala?

Gotovo. Če teh sedem let ne bi počel nič, bi si verjetno že odgriznil roko. Ampak k sreči sem bil vpleten v različne projekte, snemal sem po dva albuma na leto in koncertiral. Zdi se mi celo, da nam je premor s skupino Dirty Three koristil, saj v koncertiranju zdaj resnično uživamo in najbrž skupaj še nikoli nismo igrali tako dobro.

Pa je bilo po vseh teh sodelovanjih z drugimi glasbeniki težko spet najti tisti specifični jezik Dirty Threeja?

Zame je bilo težko, ker medtem nisem ustvarjal glasbe na način, kot jo z Dirty Threejem. Res gre za specifičen jezik med nami tremi in zdi se mi, da sem ga v tem času že kar nekoliko pozabil. Nekajkrat smo že skušali posneti album. Ko smo igrali v živo, so se nam stvari zdele odlične, in začeli smo se spraševati, zakaj tega ne znamo prenesti v studio. Ampak iz tega ni prišlo nič zanimivega, vse se nam je zdelo preveč znano. No, naposled nam je le uspelo.

V Ljubljani boste nastopili skupaj s še eno cenjeno zasedbo z dolgo tradicijo, Godspeed You! Black Emperor. Ni skrivnost, da vam je ta zasedba zelo všeč, očitno pa imate tudi skupno občinstvo.

Ja, res so fantastičen bend. V devetdesetih letih so nas vse skupaj postavili v kontekst postrocka, ampak to je bila neumnost. Za GY!BE se je zdelo, da je imel pravzaprav punkrockovski pristop. Če je imela skupina Dirty Three kdaj kaj skupnega z drugimi bendi, je imela prav z njim, zato sem res vesel, da bomo nastopili skupaj.

Dirty Three letos slavi dvajsetletnico delovanja in ni veliko bendov, ki se lahko pohvalijo s tako dolgo življenjsko dobo.

Drži, preštejete jih lahko na prste ene roke. Zdaj smo skupaj že dlje, kot so bili skupaj Beatli. In lepši smo. In boljši bend. In mi smo jemali droge, pri Beatlih pa je bila to le propaganda. Oni imajo Ringa, mi pa imamo Jima Whita, ki je veliko bolj kul bobnar. Je pa res, da je imel Ringo lase ...

No, vi pa imate brade ...

No, tudi to je res. Ampak skupaj smo res že zelo dolgo. Skoraj pol mojega življenja, torej dlje, kot poznam kogarkoli, če ne štejem družine.

To je verjetno tudi tisto, zaradi česar ima Dirty Three za vas posebno vrednost?

Gotovo. Bend je nekaj, kar smo ustvarili skupaj. Občutek imamo, da smo ostali zvesti prepričanjem iz naših začetkov, in vsaj za nas je to, kar počnemo, še vedno zelo pomembno. Na dober večer odra ne bi zamenjal za nič drugega. Prav to je razlog, da se vsi tako radi vračamo k skupnemu igranju.

Koncert:
Godspeed You! Black Emperor vs. Dirty Three
Kje: Kino Šiška, Ljubljana
Kdaj: 14. novembra 2012

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.