Max Modic

 |  Kultura

Nagrada Mladininemu striparju

Damijan Stepančič, ki se na Mladininih stripovskih straneh predstavlja s stripom Trbovlje, je na SBI prejel plaketo Hinka Smrekarja

Damijan Stepančič je plaketo Hinka Smrekarja za leto 2012 prejel za ilustracije v knjigi Petra Svetine: Čarobni prstan v izdaji Vodnikove založbe leta 2011.

Damijan Stepančič je plaketo Hinka Smrekarja za leto 2012 prejel za ilustracije v knjigi Petra Svetine: Čarobni prstan v izdaji Vodnikove založbe leta 2011.
© Damijan Stepančič

Na 10. slovenskem bienalu ilustracije (SBI), ki se začenja danes v Cankarjevem domu, trajal pa bo do 31. januarja, so po besedah vodje bienala Nine Pirnat Spahić predstavljene ilustracije 64 avtorjev in ene avtorske skupine. Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov in razstavni program Cankarjevega doma sta SBI prvič priredila leta 1993.

V ponedeljek, 1. oktobra 2012 je žirija 10. SBI v sestavi: Brane Kovič, predsednik, Maja Gspan, Lucijan Bratuš, Silvester Plotajs Sicoe in Nina Pirnat Spahić pregledala 138 prijavljenih ilustratorskih projektov in na razstavo uvrstila 64 avtorjev in eno avtorsko skupino. Žirija je že pred poletjem soglasno sprejela odločitev za letošnjo nagrado Hinka Smrekarja za življenjsko delo; to veliko priznanje je pripadlo akademski slikarki Kamili Volčanšek.

V četrtek, 8. novembra 2012, se je žirija sestala še glede nagrade Hinka Smrekarja, dveh plaket in dveh priznanj ter se odločila, da nagrado Hinka Smrekarja prejme Peter Škerl, s plaketo Hinka Smrekarja pa so nagradili tudi ilustratorja Damijana Stepančiča, ki se trenutno na Mladininihih stripovskih straneh predstavlja s stripom Trbovlje, ki ga ustvarjata skupaj z ženo Lucijo.

Stepančič je plaketo Hinka Smrekarja za leto 2012 prejel za ilustracije v knjigi Petra Svetine: Čarobni prstan v izdaji Vodnikove založbe leta 2011. Žirija je v utemeljitvi nagrade poudarila, da avtor »uglaša upodobitve figur v malce hudomušnem, ponekod že kar karikaturnem registru, osrednji, v prvi plan postavljeni prizor, pa posrečeno dopolni z dogajanjem v ozadju. S takšno strukturno zasnovo uvaja v ilustracijo filmski princip plana in kontra-plana ter s tem hkrati sugerira možnost drugačnega pristopa k snovanju podob«. Damijan Stepančič (1969) je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, s svojimi ilustracijami pa si prizadeva zadovoljiti vse bolj zahtevne mlade bralce. Leta 2006 je sodeloval na Hrvaškem bienalu ilustracije v Zagrebu, prav tako pa je bil vsakokrat izbran tudi na Slovenski bienale v Ljubljani.

Za svoja dela prejel pomembne nagrade: 1999 nagrado za izvirne zamisli na Bienalu ilustracije v Ljubljani, 2000 in 2002 Smrekarjevo plaketo na Bienalu ilustracije v Ljubljani, 2003 in 2011 Levstikovo nagrado, 2010 uvrstitev na častno listo IBBY, 2010 Priznanje Hinka Smrekarja, 2011 priznanje zlata hruška kar za dve knjigi (za izvirno literarno in za poučno delo), 2012 nagrada Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico. »Ali je moje delo cenjeno? Kot v vsako delo moraš tudi v ilustriranje vložiti veliko truda, potem pridejo tudi odzivi. Ilustriranje je pač moja 'služba'. Na srečo mi ostane tudi nekaj časa za druge reči: izdelovanje lutk - kar počneva skupaj z ženo Lučko, ki je sicer po poklicu restavratorka,« je o sebi povedal Stepančič, eden najbolj plodovitih slovenskih ilustratorjev.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.