Max Modic

 |  Kultura

Dick Long v Ljubljani

Velikost je pomembna. In dolžina tudi. Še posebej, če gre za strip

Dick Long je predstavljal eksplozivno humorno zmes, ki je med stripovsko populacijo Playboy prodajala bolje kot razgaljene mladenke. Skratka tako, kot sta nekoč Sokol in golobica prodajala Mladino.

Dick Long je predstavljal eksplozivno humorno zmes, ki je med stripovsko populacijo Playboy prodajala bolje kot razgaljene mladenke. Skratka tako, kot sta nekoč Sokol in golobica prodajala Mladino.
© Arhiv Mladine

Danes ob 19. uri bo v Strip.art.nici Buch predstavitev in podpisovanje prvega od štirih stripovskih albumov s kultnim detektivom Dickom Longom v glavni vlogi.

Junija 2000 se je na stripovskih straneh hrvaške izdaje Playboya prvič pojavil pomečkani detektiv večno mrkega obraza, z nepogrešljivim čikom v kotičku ust in steklenico žgane pijače na delovni mizi zanemarjene pisarne. Slišal je na ime Long, Dick Long. Ime, ki je odzvanjalo v ušesih njegovih strank, ki so bile, le kdo bi vedel, zakaj, ponavadi fatalno blond in polne argumentov v predelu dekolteja ter območju bokov. Njihove življenjske zgodbe, ki so jih vodile v detektivsko pisarno Dicka Longa, so bile večinoma kratke, a zapletene, njihove noge v ozkih krilih pa dolge in ravne. Dick je imel vsakič samo štiri strani, da reši primer, kar so njegove stranke spretno izkoriščale. Ni bilo časa in prostora za zavlačevanje. Vedele so, kje je njegova šibka točka v obliki trdnih argumentov. Njegovo orožje ni bilo za pasom, marveč pod njim. Orožje, po katerem so prej kot lastnik bliskovito segale njegove stranke...

Dick Long je prišel tiho in odšel v legendo. Na Playboyevih straneh je ostal celih 126 mesecev, se pravi 10,5 let, kar je za nek stripovski serial celo v svetovnem pogledu zavidljiva doba. Še več, strip si je takorekoč že s prvo epizodo nabral zvesto občinstvo, ustvaril kultni status in za hrvaški Playboy postal nekaj takega kot Diareja za našo Mladino. Posrečena in potencirana kombinacija klišejev iz žanrske in pogrošne krimi literature, dopolnjena s protagonistom, ki je videti kot karikatura Humphreya Bogarta, Leslieja Nielsna in Clinta Eastwooda, zrolanih v eno s svojimi filmskimi vlogami, ter vmeščena v hard-boiled okolje romanov Raymonda Chandlerja, prešpikanih z aktualnimi zgodami in nezgodami iz hrvaške tajkunsko tranzicijske realnosti, so predstavljali eksplozivno humorno zmes, ki je med stripovsko populacijo Playboy prodajala bolje kot razgaljene mladenke. Skratka tako, kot sta nekoč Sokol in golobica prodajala Mladino.

Dick Long, angažirano dodelana hard-boiled parodija z dodano vrednostjo v obliki presežka mojstrko upodobljenih pin-up deklet, je zrasla na zelniku Štefa Bartolića (letnik 1967), enega najboljših hrvaških (pa i šire) striparjev in ilustratorjev, ter Darka Macana, hrvaške žive enciklopedije stripa, scenarista, publicista in stripovskega urednika, ki se je na začetku zaradi angažmaja pri otroških slikanicah preventivno skrival za psevdonimom Brando. Poleg Macana so pri scenarijih sodelovali še Mladen Devčić Deva, Ivan Prlić Prle in Bartolić sam, strip pa je kmalu začel izhajati tudi v Srbiji in Makedoniji. Kot rečeno, se je v desetih letih in pol nabralo 106 štiristranskih epizod Dicka Longa, ki naposled doživlja integralno objavo v štirih 108-stranskih trdo vezanih stripovskih albumih. Promocija in podpisovanje prvega albuma bosta danes ob 19. uri v Strip.art.nici Buch, predstavitve pa se bodo udeležili avtor Štef Bartolić, scenarist Darko Macan in založnik Bernard Radovčić.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.