Max Modic

 |  Kultura

Nove provokacije iz lepe njihove

Ne moreš si kaj, da ti ne bi bili simpatični

Let3 so si že na začetku glasbene poti, ki se je začela leta 1986, pridobili status glasbenega fenomena.

Let3 so si že na začetku glasbene poti, ki se je začela leta 1986, pridobili status glasbenega fenomena.
© Arhiv Mladine

Odštekano provokativna, vokalno instrumentalna, teatralično šokantna reška skupina Let3, ki je predlani doživela ponatis svojih legendarnih prvih dveh albumov Two dogs fuckin' ter El Desperado, se v svojem umetniškem opusu ukvarja z mnogimi življenjskimi vprašanji, tudi duhovnimi, vključno s tistimi o Bogu, cerkvi in veri. Te teme so bile v središču njihovega zanimanja in multimedijskega ustvarjanja okoli 29. januarja 2009, ko je bila recimo sprožena pobuda o prepovedi delovanja katoliške cerkve v Sloveniji.

Njihova družbeno politična pobuda v duhu ansambla Let3 se je v slovenskem prevodu glasila: »Tudi duhovnikov kurac bi fukal v miru« in je bila usmerjena k toleranci in legalizaciji istospolnih skupnosti duhovnikov. Lani se je na muhi njihove družbeno politične satire (spet) znašla hrvaška politika. Člani skupine niso pokleknili pred hrvaškimi političnimi veličinami, marveč so jim (spet) pokazali sredinec. Let3 so v videospotu za komad Omađijaj me neverjetno spominjali na takratno premierko Jadranko Kosor. »Jadranka je bela golobica. Držali smo se znanega pregovora, ki pravi, da golob prinaša srečo, ko te zadane z iztrebkom. No, tudi Jadranka se je posrala po narodu in po nas,« je dejal Mrle, basist skupine Let3.

Let3 so si že na začetku glasbene poti, ki se je začela leta 1986, pridobili status glasbenega fenomena. Dolgi brki, kontroverzni teksti, vsesplošna politična nekorektnost, vpadljivi in šokantni nastopi (spomnite se vrtnice v riti med nastopom na TVS) so zaščitni znak skupine, ki pogosto namerno in s stilom prečka mejo dobrega okusa in bizarnosti. Skladba Omađijaj me je bila hkrati tudi del gledališke predstave Kiklop, ki je slovensko premiero doživela 26. februarja 2011 v ljubljanskih Španskih Borcih.

Kiklop, edina ohranjena Evripidova satirična drama v režiji Ivice Buljana in v priredbi Gorana Ferčeca, je bila premierna uprizoritev besedila, za katerega je, zaradi njegove izredne žanrske neopredeljenosti, vedno primanjkovalo poguma in pogumnih. Temelji na devetem spevu Homerjevega epa Odiseja in dandanes se lahko bere kot satirična drama, ki na ironičen način potencira moralno šibkost posameznika ter odkriva dvoličnost časa in družbe, obenem pa opravičuje njene slabosti.

Kiklop je bil gledališki komad na meji med komedijo in tragedijo, satiro in slapstickom. Brez vzvišenih ali božanskih likov, brez razkrivanja višjih resnic, a hkrati poln travestije, parodije in plesa. S pomočjo skupine Let3 je Kiklop postal gledališki spektakel, v katerem so pod vodstvom mladega igralca Marka Cindrića, izkušenega Frana Maškovića ter energičnega člana zasedbe Let3 Zorana Prodanovića Prlje v dionizijskih bakanalijah sodelovali še mladi in talentirani igralci, plesalci in študentje Akademije dramskih umetnosti v Zagrebu.

Reška skupina zaključuje priprave na izid novega albuma, ki bo kmalu na prodajnih policah in bo neposvečenim že s svojim naslovom dvigoval pritisk.

Reška skupina zaključuje priprave na izid novega albuma, ki bo kmalu na prodajnih policah in bo neposvečenim že s svojim naslovom dvigoval pritisk.
© Dallas Records

Tri leta od zadnje izdaje, spektakularnega živega DVD-ja Živa pička, zapakiranega v zdaj že legendarno bonboniero presenečenj, reška skupina Let3 zaključuje priprave na izid novega albuma, ki bo kmalu na prodajnih policah in bo neposvečenim že s svojim naslovom dvigoval pritisk. Novi album z naslovom Kurcem do vjere/Thank You Lord bodo sestavljali trije deli: LP, na katerem bo niz še neobjavljenih posnetkov iz gledaliških predstav in live nastopov; DVD, ki bo skupaj z vinilko pakiran v omejeni nakladi za prvih 500 kupcev, na njem pa bodo video spoti in še neobjavljeni video zapisi; ter virtualni tretji del v obliki predvajanega video posnetka, v katerem Mrle v čakovščini recitira odlomke Shakespearovega dela Kralj Lear v prevodu uglednega reškega pisca Nikice Petrovića. Video si bodo lahko vsi kupci izdelka ogledali preko edinstvene kode, ki bo priložena vsakemu albumu. Prav tako bodo vsi kupci najnovejšega paketa skupine Let3 poleg vinilke prejeli še kodo za brezplačen dolpoteg celotnega albuma v kvalitetnem mp3 formatu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.