Max Modic

 |  Politika

»Tudi protest za Janšo leta 1988 ni bil prijavljen«

Nekdanji načelnik slovenske uniformirane policije o protestih v prejšnjem sistemu in zdaj

Pavle Čelik: To, da prijav protestov zdaj ni, ni nič novega, pa to niti ni nič strašnega. Če se ljudje zberejo sami, brez prijave, se bo policija pač morala navaditi.

Pavle Čelik: "To, da prijav protestov zdaj ni, ni nič novega, pa to niti ni nič strašnega. Če se ljudje zberejo sami, brez prijave, se bo policija pač morala navaditi."
© Matej Leskovšek

"Ko so konec 80. ljudje na protestih podpirali Janeza Janšo, ni bilo nobenih prijav demonstracij," je za multimedijski portal MMC povedal nekdanji načelnik slovenske uniformirane policije Pavle Čelik, ki je primerjal proteste v starem sistemu in zdaj.

»Ime Čelik ni simboliziralo policijske jeklene pesti, na kar bi aludiral njegov pomen,« je o Pavletu Čeliku zapisal Mladinin kolumnist Bernard Nežmah in ga označil kot tistega visokega predstavnika policije, »ki je v osemdesetih prakticiral profesionalno in apolitično držo policije, ki je bila do tedaj prerada dekla komunistične partije«. Skratka, kompetentna oseba za komentiranje trenutnih dogodkov v Sloveniji.

»21. junija leta 1988 se je na Kongresnem trgu zbralo 25 tisoč ljudi, ki jih je varovalo pet miličnikov, in je vse bilo mirno. Protestirali so zoper režim, zoper Jugoslavijo in za 'četverico' - Janšo, Borštnerja, Tasića in Zavrla,« se v intervjuju za MMC spominja Čelik in dodaja: »Ni bilo nobene prijave. Milica je zavarovala proteste po uradni dolžnosti, tudi danes bi morala zavarovati po uradni dolžnosti demonstracije, ki niso prijavljene, saj tako piše v zakonu o javnem zbiranju.«

»To, da prijav protestov zdaj ni, ni nič novega, pa to niti ni nič strašnega. Če se ljudje zberejo sami, brez prijave, se bo policija pač morala navaditi. Tega smo se v socializmu morali navaditi mi in se bodo morali navaditi tudi tisti, ki so zdaj na oblasti,« meni nekdanji poveljnik slovenske milice, ki ne vidi nič slabega v tem, da se ljudje organizirajo prek Facebooka. »To je nov način za obveščanje in tudi tega se bomo morali navaditi, ne bodo več ljudje delili plakatov ali pozivov pošiljali po pošti. Mladina, ki je bolj tehnično izobražena, se bo zbrala prek Facebooka in bo šla. Dokler bodo mirno demonstrirali, policija ne sme nič narediti,« poudarja Čelik. »Dokler ljudje mirno zborujejo, policisti ne smejo nič narediti, čeprav ni shod prijavljen.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.