Borut Mekina

 |  Politika

Hollande ni podprl Pahorja

So bili Francozi, so bile lepe želje, ni bil pa Hollande

Ga je res podprl tudi francoski predsednik?

Ga je res podprl tudi francoski predsednik?
© Borut Peterlin

Odkar se je Slovenija globlje integrirana v evropski politični prostor (EU), šefi tujih političnih strank iz iste družine navadno izražajo podporo svojim kolegom. Sicer je vprašanje, koliko je recimo v resnici Borutu Pahorju pripomogla zadnja podpora nemškega socialista in bivšega nemškega predsednika vlade Gerharda Schröderja ali koliko je stranki Janeza Janše koristila YouTube podpora Angele Merkel. Je pa nerodno, če se slovenski politiki hvalijo z podporo - ki je ni. Tako bi naj recimo na dan zadnjih parlamentarnih volitev Janezu Janši v živo čestital kar predsednik Evropske komisije, José Manuel Barroso, a do "čestitke" iz razumljivih razlogov ni prišlo.

Tokrat se je z čestitkami iz tujine očitno opekel Borut Pahor. Pahorjev volilni štab je namreč včeraj objavil informacijo, po kateri, naj bi bila Pahorjeva zmaga 2. decembra tudi želja francoskega predsednika Françoisa Hollanda. Tako so zapisali: "Predsedniški kandidat Borut Pahor je danes prejel pismo podpore francoskih socialistov. V pismu je zapisano, da z velikim zanimanjem spremljajo predsedniške volitve v Sloveniji in upajo na njegovo zmago 2. decembra. Zapisali so, da je to tudi želja francoskega predsednika Francoisa Hollanda in premierja Jean-Marca Ayraulta."

A iz originalnega pisma, ki ga objavljamo, to ne izhaja. Pismo je sicer podpisal Jean-Christophe Cambadelis, sekretar francoskih socialistov za evropske in mednarodne zadeve.

Pismo podpore?

Pismo podpore?
© Arhiv Mladine

V pismu mednarodni tajnik francoskih socialistov namreč "tovarišu" Pahorju seveda zaželi zmago na volitvah, nato pa pravi, da z njim želi deliti misel, da Evropa zaradi krize še nikoli ni bilo tako potrebna močne socialne demokracije, za kar si prizadevajo tako francoski kot evropski socialisti. In prav to je, tako Cambadelis, tudi želja francoskega predsednika Francoisa Hollanda in premierja Jean-Marca Ayraulta. Pri čemer seveda gre za nedvomno pismo podpore francoskih socialistov. Le vsebina je malce drugačna, kot pravi Pahorjev štab.

Tudi francoski veleposlanik v Sloveniji Pierre-François Mourier, s katerim smo govorili po telefonu, poudarja, da v Franciji pisma podpore njihovega predsednika države tujim kandidatom za to mesto niso v navadi. "Mi tega ne počnemo," pravi veleposlanik, ki ponavlja, da je v slovenskem primeru šlo enostavno za pismo podpore stranke francoskih socialistov, torej njenega tajnika, Borutu Pahorju.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.