Max Modic

 |  Družba

Proti vladi, proti koruptivnim politikom!

Nezadovoljstvo s stanjem v državi danes izražajo še v Kopru, Novem mestu, Novi Gorici in Ajdovščini

Protestniki s transparenti tako koalicijskim kot opozicijskim politikom, med njimi Janezu Janši, Zoranu Jankoviću in ministru za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žigi Turku sporočajo gotof si in fertik si.

Protestniki s transparenti tako koalicijskim kot opozicijskim politikom, med njimi Janezu Janši, Zoranu Jankoviću in ministru za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žigi Turku sporočajo "gotof si" in "fertik si".
© Borut Krajnc

Na Kongresnem trgu v Ljubljani se je zbralo blizu 10.000 protestnikov, ki z žvižgi in vzkliki sporočajo, da si želijo korenitih družbenih sprememb. Protesti potekajo večinoma mirno, pospremljeni so z navijaškimi sirenami, protestniki pa so s seboj prinesli rože, večinoma nageljne in vrtnice, domiselne transparente, slike politikov in letake z jasnim sporočilom – gotovi so!

Protestniki s transparenti tako koalicijskim kot opozicijskim politikom, med njimi Janezu Janši ('Janša, spoki!'), Zoranu Jankoviću in ministru za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žigi Turku sporočajo "gotof si" in "fertik si". Danes je namreč protest proti rezom v finančna sredstva visokega šolstva potekal tudi na slovenskih fakultetah. Prav tako protestniki sporočajo, da je tajkune in lopove treba zapreti, politikom, sodnikom in sindikalistom pa sporočajo, da so odgovorni za stanje v državi. "Tukaj nismo ne levi ne desni, ampak ogoljufani," navaja eden od napisov, nekaj ljudi pa nosi majice, ki sporočajo, da je treba hoditi med ljudmi in ne po njih.

Hermetično so zaprte ulice v okolici predsedniške in vladne palače ter DZ.

Hermetično so zaprte ulice v okolici predsedniške in vladne palače ter DZ.
© Borut Krajnc

Posebne policijske enote so v pripravljenosti, hermetično zaprte so ulice v okolici predsedniške in vladne palače ter DZ. Promet po slovenski ulici za zdaj poteka normalno. Tako policija kot politični vrh in nekatere civilno-družbene organizacije so sicer pozvali k mirnim in strpnim protestom, brez nasilja. Posamezniki z megafonom pozivajo tajkune in oblast naj vrnejo denar, prišla je tudi skupina Mariborčanov s transparenti. Val protestov je danes po mobilizaciji na družbenem omrežju Facebook zajel štiri večja slovenska mesta. Ves dan je že izpraznjen Trg republike, nekateri lastniki gostinskih lokalov v središču mesta naj bi zaprli svoja vrata. Med protestniki so že opazili skupino mladcev v črnih oblačilih, po izjavah prič naj bi šlo za obritoglavce, ki naj bi z načrtnimi provokacijami poskušali izzvati nasilne izgrede.

Po njihovem prihodu so med protestniki odjeknili poki močnih petard, tako imenovanih topovskih udarov, ki so letele tudi med množico, zaradi česar so se protestniki ponekod tudi razkropili. Prišlo je tudi do izgreda med skupino zamaskiranih protestnikov in policisti, policisti pa so pridržali nekaj protestnikov. Kakih trideset provokatorjev, oblečenih v črno in s kapucami, so nasilno provocirali množico, na policiste pa začeli metati različne predmete, a so jih drugi protestniki izžvižgali. Zagorele so tudi bakle, vendar je glavnina množice ostala mirna. Na prizorišče so prišli tudi policisti s konji.

Skupina več tisoč protestnikov, ki so se zbrali na Kongresnem trgu v Ljubljani, se je premaknila pred državni zbor. Policisti protestnike opozarjajo, da shod ni prijavljen, in jih pozivajo, naj ne kršijo reda in miru. Trg republike pred DZ je sicer ograjen do polovice. Zaprte so ulice v okolici predsedniške in vladne palače ter DZ. Policijske patrulje so tudi na Prešernovem trgu in pred Magistratom, a tam protestnikov ni. Policisti so ponovno pozvali vse udeležence protestov, naj pravico do javnega zborovanja in izražanja svojih stališč uveljavljajo mirno in strpno. Poleg tega naj bodo udeleženci tudi sami pozorni na posamične dogodke, ki bi jih lahko ogrozili ali poškodovali (npr. metanje nevarnih predmetov, pirotehničnih izdelkov, nevarnih snovi), opozarjajo policisti. V takšnih primerih, še posebej pa ob hujših in množičnih kršitvah, policisti priporočajo, naj se udeleženci umaknejo na varno. Najbolje, da po najkrajši poti zapustijo prostor shoda.

Tukaj nismo ne levi ne desni, ampak ogoljufani!

"Tukaj nismo ne levi ne desni, ampak ogoljufani!"
© Borut Krajnc

Nezadovoljstvo s stanjem v državi danes izražajo še v Kopru, Novem mestu, Novi Gorici in Ajdovščini. Po izbruhu nasilja v Mariboru napovedi protestov povsod spremljajo pozivi k mirnim protestom. Demonstracije na novomeškem Glavnem trgu, kjer se je zbralo okoli 500 ljudi, potekajo mirno. Za varnost skrbi večje število policistov, a je bilo za zdaj slišati le nekaj petard. Na trg je prišla tudi skupina pobudnikov peticije za ljudsko nezaupnico in jo prebrala.

Pobudniki te peticije zahtevajo vpeljavo instrumenta ljudske nezaupnice, s katerim bi omogočili odpoklic poslanca državnega zbora oziroma župana. V kolikor bi bila ljudska nezaupnica uspešna, pa bi bil politični funkcionar, proti kateremu je bila sprožena, nemudoma odpoklican s svojega položaja. Sklicatelj shoda za Novo mesto oz. protesta proti domačemu županu Alojziju Muhiču, političnem trgovanju, nepotizmu in klientelizmu je Facebook skupina Za Novo mesto brez župana Muhiča. Zbrani na protestu v Novem mestu, kjer trenutno dežuje, so svoje nezadovoljstvo izkazali tudi z nekaj transparenti in vzklikanjem: "lopovi, lopovi".

Nekaj protestnikov je zapelo več partizanskih in odporniških pesmi, novomeškega župana Muhiča pa na Glavni trg ni bilo. Kot so pojasnili nekateri protestniki, so se današnjega shoda udeležili zato, da bi protestirali tako proti novomeškemu županu kot tudi vladi Janeza Janše in njenim ukrepom ter tudi, da bi svojim otrokom omogočili prihodnost. S protesti bi radi dosegli spremembe, so dodali nekateri. Novomeški policisti so bili za vsak primer pripravljeni, vendar pa jim ni bilo treba posredovati.

Mirne demonstracije so pripravili tudi v Kopru. V tamkajšnji Taverni se je po 17. uri zbralo okoli 200 mirnih protestnikov vseh generacij, ki izražajo nezadovoljstvo s stanjem v državi in občini. Po napovedih naj bi protestniki v nadaljevanju krenili proti Titovemu trgu in občini. Protestniki opozarjajo na več problematik tako na lokalni kot državni ravni, od rezov v javni sektor in šolstvo do zadolženosti občine in odnosa župana Borisa Popoviča do Ankarančanov ter dejstva, da je župan v več sodnih postopkih. Na samem prizorišču za zdaj ni videti predstavnikov policije, po podatkih koprske policijske uprave je v bližini nekaj uniformiranih policistov in policistov v civilu.

 Facebook skupina Obalna vstaja, ki jo je do današnjega dopoldneva "všečkalo" dobrih 350 uporabnikov tega družbenega omrežja, je namreč vabila udeležence, da "se mirno sprehodimo do Titovega trga in občine", ob tem pa povabila udeležence, naj vzamejo kakšno piščalko, "da bomo 'malo' glasni". Na Facebooku se je sicer pojavila tudi skupina "Boris Popovič naj odstopi kot župan Kopra". Županu očitajo, da je ljudem obljubljal boljše življenje, prinesel pa le korupcijo in klientelizem. Skupina, ki jo je do danes všečkalo preko 100 uporabnikov, pa zaenkrat še ni napovedala nobenega "dogodka".

 Popovič je sicer že pred dnevi za lokalne medije zatrdil, da se protestov ne boji, na koprski občini pa so pojasnili, da so prebivalci Kopra spremembe doživeli že pred desetimi leti. Na koprski policijski upravi so v zvezi s protestnim shodom pojasnili, da ta ni bil prijavljen, da pa zadevo spremljajo. "V skladu z zakonom v takšnih primerih za red skrbijo policisti, zato udeležence pozivamo, naj spoštujejo njihova navodila. Ob hujših in množičnih kršitvah policisti morajo ukrepati, v skrajnem primeru tudi z razpustitvijo shoda. V takih primerih morajo udeleženci zapustiti prostor, saj je le na ta način možno zagotoviti varnost vsem udeležencem shoda," so zapisali v sporočilu za javnost. 

Na Bevkovem trgu v Novi Gorici so se ob 18. uri zbrali protestniki na mirnem protestu. Protest ni uperjen proti županu Mateju Arčonu ali občinski politiki, pač pa proti državi. Na osrednjem novogoriškem trgu se je okoli 400 protestnikov zbralo pod geslom Gorica, stopimo skupaj - Gorica, protestira. Protest poteka povsem mirno, v množici zbranih pa je bilo doslej opaziti le en manjši transparent z napisom "Dol z mafijo". Sklicatelj shoda je Facebook skupina Protesti Nova Gorica, vendar je bila njena stran, s katero so pozivali k protestom, umaknjena s svetovnega spleta.

 Kot je povedal novogoriški župan Matej Arčon, protesta ne razume kot kritike občinski politiki, pač pa kot podporo pravni državi. "Nobene navedbe ob napovedi protesta ni, ki bi bila uperjena proti meni ali proti občinski upravi in tudi ne vidim razloga, zakaj naj bi bila," je povedal Arčon, ki poudarja, da so protesti legitimni in da upa, da bodo minili mirno. Arčon je ob tem še povedal, da ne ve, ali se bo mogoče zvečer tudi sam sprehodil med protestniki.

 Za danes je napovedan protest na osrednjem mestnem Lavričevem trgu v Ajdovščini, začel pa se bo ob 20. uri. Že v jutranjem času so se na ograjah nadvozov nad hitro cesto pojavili transparenti z napisi "Vstala Primorska".  Protesti so zajeli tudi Trbovlje in Velenje. Okrog 300 Zasavčanov so je tako v mestnem parku v Trbovljah z minuto molka poklonilo "državi, ki je umrla." Protestniki so dejali, da so na prostoru, kjer je nekoč bilo pokopališče, pokopali slovensko državo in ji v tišini prižgali svečo. Dejali so tudi, da za njih to ni nič novega, saj se kot živi mrliči valjajo po zasavski dolini že več kot desetletje. "Naša naloga je, da vstanemo od mrtvih. Sodelovati in prispevati mora vsak, po svojih močeh," so še dejali.

 Na Titovem trgu v Velenju pa se je zbralo okrog 350 protestnikov, ki so na novoletno smreko obesili sliki Janeza Janše in Zorana Jankovića. Občasno so tudi žvižgali s piščalkami. Protestniki so izpostavili, da protestirajo proti Janševi vladi, pozivali so tudi, da Šaleška dolina danes dvigne svoj glas proti aroganci države, ker še ni začela graditi trase tretje razvojne osi skozi Šaleško dolino ter da je bilo Velenje pri zadnjih poplavah znova odrezano od cestnih povezav. Protesta v Trbovljah in Velenju sta minila v mirnem vzdušju in brez nasilja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.