Grega Repovž

 |  Politika

Zadnja napoved Mladine: Pahorju 64,9 odstotka, Türku 35,1 odstotka

Na rezultat lahko vpliva le morebitna nizka udeležba

© Ninamedia: 21., 22., 26., 27., 28., 29. in 30. november, n=900

Če bi bile volitve danes, bi Boruta Pahorja po naši zadnji projekciji podprlo 64,9 odstotkov anketiranih, Danila Türka pa 35,1 odstotka anketiranih. V zadnjih dneh dneh je agencija Ninamedia, ki izvaja anketo Mladine, povečala število dnevno opravljenih anket, tako so jih tudi danes opravili 200 in rezultat prišteli anketama predhodnih dveh dni.

Podpora Pahorju je močna, prednost pa velika. Čeprav so zadnji dnevi pred volitvami, kot nam kažejo izkušnje prvega kroga, zelo nepredvidljivi, za zdaj ne prihaja do bistvenih sprememb v podpori, navkljub nemirom in protestom po državi. Ne vemo pa, kakšna bo dejanska volilna udeležba. Če bo ta nizka, to lahko vpliva na razmerje med kandidatoma.

© Ninamedia: 21., 22., 26., 27., 28., 29. in 30. november, n=900

Da se bodo drugega kroga zagotovo udeležili je napovedalo 59,9 odstotka, da se jih bodo verjetno, je napovedalo 10,4 odstotka, da se jih verjetno ne bodo 7,7 odstotka, zagotovo se jih ne bo udeležilo 18,7 odstotka, neodločenih pa je bilo 3,3 odstotka anketiranih.

Nato smo anketirance vprašali, koga bodo volili. Na to vprašanje jih je 51 odstotkov odgovorilo, da bodo volili Boruta Pahorja, 27,4 odstotka pa Danila Türka, 21,5 odstotka pa je bilo še neodločnih. Prav te smo nato vprašali še, kateri izmed dveh kandidatov jim je bolj simpatičen: 4,3 odstotkov izmed vseh je reklo, da je to Pahor, 2,5 odstotka pa, da je to Türk, 12,1 odstotka jih je tudi po tem vprašanju ostalo neodločenih. Iz teh podatkov smo potem dobili volilno napoved, da bo Pahorja podprlo 6,9 odstotka volivcev, Türka pa 35,1 odstotkov.

Agencija Ninamedia in tednik Mladina tudi v drugem krogu predsedniških volitev merita javno mnenje. Tudi tokrat uporabljamo metodo Tracking poll, ki je sicer v prvem krogu predsedniških volitev prvič v svoji zgodovini dala v primerjavi z dejanskim izidom netočno napoved. A glede na dejstvo, da smo s to metodo doslej vedno pravilno napovedali izid volitev, smo čas obema krogom izkoristili za preveritev metode in nekatere popravke.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.