Janševa noč za 1400 evrov

V Kabinetu predsednika Vlade RS smo izbrali najugodnejšo in najcenejšo ponudbo med štirimi predlaganimi!

V petek, 30. novembra 2012, je tednik Mladina na 8. strani objavil članek novinarja Boruta Mekine z naslovom »Janševa noč za 1400 evrov«. Naslov članka je neresničen in zavajajoč, prav tako tudi informacija, ki je navedena v besedilu članka, da “dva meseca tega nedolžnega podatka nismo želeli sporočiti”. Netočnost iz naslova je podatek o ceni - nočitve v New Yorku so bile namreč štiri, kar preračunano iz skupnega seštevka pomeni, da nočitev na noč ne znaša 1400 evrov, ampak 1042 evrov.

Skupni strošek omenjene poti v New York je primerjalno gledano manjši od drugih tovrstnih poti visokih državnikov RS. Kot primerjavo lahko pogledate na spletno stran Urada predsednika republike, kjer so dosegljivi podatki o stroških poti sedemčlanske delegacije na lanskoletni udeležbi zasedanja OZN v New Yorku. Skupni stroški za hotelske storitve za delegacijo, katere stroške krije KPV, so znašali 9.212,49 evra, za UPR pa 14.544,72 evra. Skupni stroški letalskih vozovnic so znašali za isto pot za KPV 7.801,00 evra, za UPR pa kar 27.096,48 evra. Podatek je več kot zgovoren in postavlja pod vprašaj celotno primerjavo v vašem zapisu in s tem tudi sporočilo javnosti v celoti.

Ob vašem prvem pozivu z dne 25.9.2012, ko ste zahtevali podatke o stroških poti v New Yorku, še preden se je delegacija sploh vrnila v Slovenijo, smo vam odgovorili, da “vam podatkov o stroških poti zaenkrat še ne moremo posredovati.” Na vaše drugo vprašanje z dne 5. 11.2012 smo vam prav tako pripravljali odgovor, a ker ste nas, še preden ste prejeli odgovor na novinarsko vprašanje, po treh dneh, to je dne 8. 11. 2012, pozvali k posredovanju dokumentacije in vseh potrdil o plačilu v skladu z zakonom o dostopu do informacij javnega značaja, smo pričeli s postopkom zbiranja zahtevane dokumentacije, ki pa do tega datuma še ni bila na voljo. Ne drži torej, da nismo želeli pripraviti odgovora. Postopek zbiranja računov s poti v tujini poteka preko veleposlaništev, ki račune pošljejo na MZZ, kjer jih razdelijo in pripravijo zahtevke za refundacijo po posameznih udeležencih službene poti, zato računov ni bilo možno posredovati v želenem roku, ker jih do tega datuma s strani MZZ še nismo prejeli. Odgovor smo vam poslali tudi na vaše zadnje vprašanje, poslano dne 26.11.2012, pa ga žal niste objavili, četudi smo vam ga poslali v zakonskem roku in dan pred izidom vašega tednika. V odgovoru, poslanem 29. novembra 2012, smo pojasnili, da smo v Kabinetu predsednika Vlade RS tudi za to službeno pot izbrali najugodnejšo in najcenejšo med štirimi ponudbami, ki nam jih je predlagalo Stalno predstavništvo RS pri OZN. Med kriteriji je bistvena cena, ni pa to edini dejavnik. Odločilni pri izbiri so bili tudi lokacija hotela, pogoji glede rezervacije in plačilni roki, primernost sobe za organizacijo in izvedbo delovnih pogovorov, ki jih je predsednik vlade imel ob robu zasedanja skupščine OZN.

Prilagamo naslov spletne strani, kjer so dosegljivi primerljivi podatki:

http://www.up-rs.si/up-rs/uprs.nsf/dokumentiweb/BE061839CA8D3153C12579500030340D?OpenDocument

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.