Denis Vičič

 |  Politika

V Ljubljani danes dva protestna shoda, vstajniki tudi v Mariboru

Pred mestno hišo za odstop župana Zorana Jankovića, na Kongresnem trgu in na mariborski Sodni ulici pa zahteve po izpustitvi vseh priprtih protestnikov

»Nalašč so nedolžne grabili, zato da bi se mi vsi pošteni državljani ustrašili priti na naslednji protest, v smislu, ne upam si iti, saj me lahko zaprejo,« je nasilje policistov na 3. mariborski vstaji, 3. decembra, ko je odstop župana Franca Kanglerja zahtevalo okrog deset tisoč protestnikov, razložila mati najstnika, ki je že en teden v priporu. Kot pravi v videu, je njen sin zaprt neupravičeno. Poleg tega pa so ga policisti neupravičeno tudi pretepli.

Ker ni bil edini, bodo danes demonstranti v Mariboru in Ljubljani zahtevali izpustitev vseh priprtih, oprostitev vseh obtožb, odškodnine za nasilje in neodvisno preiskavo policijskega nasilja nad protestniki.

Kot je za MMC RTV Slovenije povedal pravnik Inštituta za kriminologijo ljubljanske Pravne fakultete Dragan Petrovec, so nekatere zahteve protestnikov pretirane: »Kjer policija zajame povsem nedolžne, in potem, ker drugih ni zajela, mora iz nedolžnih narediti krive – tam je protest popolnoma upravičen,« je dejal. Ne moremo pa po njegovem mnenju kar tako zahtevati izpustitve vseh.

V Ljubljani se bodo zbrali tudi tisti, ki menijo, da župan Janković deluje »koruptivno, izigrava zakonodajo in zavaja«, kot so zapisali. Tako kot so to zahtevali protestniki v Mariboru, tudi današnji hočejo odstop župana. Ko so mediji Jankovića vprašali, kaj bi naredil na Kanglerjevem mestu, je dejal, da primerjave med njima ni. Dejal pa je tudi, da bi, če bi ga ljudje k temu množično pozvali, odstopil, na predčasnih županskih volitvah pa kandidiral ponovno.