Jure Trampuš

 |  Mladina 50  |  Politika

Neumnost in nevednost

Če v Sloveniji ne bi bilo sindikatov, bi bila moč kapitala še večja

Sindikati so v nasprotju z množico razpršenih protestnikov dobro organizirani, imajo svoje pogajalce, vodstvo, članstvo. Imajo tudi svoje težave, a morali bi biti zavezniki ljudem, ki protestirajo. Če bi se združili, bi bili močnejši.

Sindikati so v nasprotju z množico razpršenih protestnikov dobro organizirani, imajo svoje pogajalce, vodstvo, članstvo. Imajo tudi svoje težave, a morali bi biti zavezniki ljudem, ki protestirajo. Če bi se združili, bi bili močnejši.
© Igor Andjelić

Oblast se najbolj boji, kadar je upor proti njej enoten, če se proti njej združijo vse opozicijske stranke, če ji nasprotujejo različna interesna združenja, če demonstrirajo združeni sindikati. Eno skupino kritikov je namreč vedno lažje obvladati kot pa več med seboj povezanih združenj. Zato je politiki vedno v interesu, da ustvarja umeten konflikt med posameznimi kritiki. Recimo med delavci v javnem in zasebnem sektorju, med samostojnimi kulturniki in med tistimi, ki delajo v javnih zavodih. Kadar politika v imenu varčevanja krči pravice socialne države, hkrati pa govori o tem, da so ljudje v javnem sektorju privilegirani, to počne samo zato, da ustvarja vtis pravičnosti. A vprašanje pravičnosti ni, kdo je zaradi krize bolj prizadet, delavci ali učitelji, vprašanje pravičnosti je, ali so vladni ukrepi domišljeni in pametni, ali krizo rešujejo ali jo poglabljajo. Umeten spor med prizadetimi bistvena vprašanja namenoma potiska v ozadje.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.