Marjan Horvat

 |  Mladina 50  |  Svet

Zvišanje plač? Res je!

Pametna politika ne sloni le na omejitvah

Zahteva za solidarnost do grških delavcev in proti varčevanju v javnem sektorju. (Dunaj, 14. november 2012)

Zahteva za solidarnost do grških delavcev in proti varčevanju v javnem sektorju. (Dunaj, 14. november 2012)
© Profimedia

Avstrijski sindikati in delodajalci so se s kolektivnimi pogodbami dogovorili za triodstotno zvišanje plač v gospodarstvu. Hkrati se bodo zvišala tudi nadomestila za prevoz na delo, povečala se bo davčna olajšava, pokojnine pa se bodo zvišale v povprečju za 1,8 odstotka, kar je po ocenah upokojenskih združenj premalo, saj znaša stopnja inflacije v Avstriji 2,8 odstotka. Zanimivi in hkrati so zgovorni tudi podatki o brezposelnosti, ki znaša le štiri odstotke, vendar skrb zbuja osemodstotna brezposelnost med mladimi. Toda avstrijska državna politika podpira zaposlovanje diplomantov, kajti brez redne zaposlitve jih je le 2,5 odstotka. Kriza je sicer prizadela tudi avstrijsko gospodarstvo, so pa v letošnjem tretjem četrtletju zabeležili 0,9-odstotno gospodarsko rast in razglasili, da je avstrijsko gospodarstvo premagalo krizo. Avstrija je pravzaprav »tiha zgodba o uspehu«, kar priznavajo tudi naši analitiki.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.