Tjaša Zajc

 |  Mladina 50  |  Družba

Rojene za programiranje

Tudi k nam je prišla pobuda Rails Girls, ki ženske spodbuja k računalništvu in programiranju

Udeleženke delavnice Rails Girls v Berlinu

Udeleženke delavnice Rails Girls v Berlinu
© Rails Girls Berlin

Pisalo se je leto 2010, ko sta Finca Linda Liukas in Karri Saarinen v Helsinkih rekla: »Dovolj!« Ni razumnega razloga za to, da se s programiranjem ukvarja tako malo žensk, čas je, da zbudimo njihovo zanimanje za to področje. Pripravila sta enkratni dogodek Rails Girls, namenjen seznanjanju žensk z osnovami programiranja in s tem tudi z možnostmi soustvarjanja spleta. Kot bi mignil, se je pobuda razširila po vsem svetu: samo ta konec tedna bodo delavnice v Kjotu, Riu de Janeiru, Belu Horizontu, Pragi, Pekingu in prvič tudi v Ljubljani.

Na delavnicah bodo dekleta spoznavala osnove računalniškega programiranja s programskim orodjem Ruby on Rails, ki temelji na uporabi programskega jezika Ruby. Ko se je razvedelo, da bo delavnica potekala tudi pri nas, so organizatorji prejeli več kot 600 prijav za udeležbo, oglasilo pa se je tudi 41 prostovoljcev iz Slovenije, Hrvaške in Finske, ki so želeli postati mentorji. Žal je bilo na voljo le 75 mest za kandidatke, ni pa izključeno, da delavnica ne bo že kmalu potekala v še kakšnem drugem mestu v Sloveniji, pravi ena izmed organizatork Ajda Ažman.

Prednost pri izbiri med vsemi prijavljenimi so dobile tiste, ki so že imele zamisel za aplikacijo ali pa se doslej s programiranjem še niso srečale. In teh glede na podatke o zanimanju za študij računalništva pri nas ne manjka. Na ljubljansko Fakulteto za računalništvo in informatiko (FRI) je v letošnjem študijskem letu vpisanih 1065 študentov, od tega 941 moških in zgolj 124 žensk. Na mariborski Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko je med 2507 študenti le 322 študentk. Čeprav so ženske danes na tem področju v manjšini, pa so v zgodovini računalništva in programiranja igrale zelo pomembno vlogo.

Američanka Grace Hopper je bila med tistimi zaposlenimi v računalniškem podjetju Eckert-Mauchly Computer Corporation, ki so razvili prvi komercialni računalnik UNIVAC. Manj kot desetletje kasneje je izumila programski računalniški jezik COBOL, ki je postal in dolgo tudi ostal vodilni programski računalniški jezik. Hopperjeva v nadaljnji karieri dosegla še veliko uspehov v računalništvu, ameriška znanstvenica Anita Borg pa je začela leta 1994 prirejati letne konference, namenjene združevanju žensk, ki se ukvarjajo z računalništvom; poimenovala jih je Grace Hopper Celebration (GHC). Anita Borg je življenje posvetila spodbujanju vključenosti žensk v računalništvo, po njeni smrti leta 2003 pa je Google njej v čast ustanovil štipendijski sklad za študentke, pri katerih je opaziti največ potenciala za inovacije v računalništvu.

Med 147 kandidatkami za štipendijo je bila lani tudi slovenska študentka računalništva Marinka Žitnik, ki se je pred kratkim zaposlila kot mlada raziskovalka na FRI. Poleg uspehov na različnih mednarodnih tekmovanjih ima za sabo še gostovanja na univerzah v Torontu in Londonu. Projekt Rails Girls je po njenem dobra priložnost za dekleta, ki jih zanimajo temelji spletnega programiranja, a doslej niso imele dovolj časa ali spodbude zanj. Kot še poudarja, je »poznavanje osnov programiranja koristno, saj omogoča razvoj novih konceptov razmišljanja. Že kar težko si je zamisliti področje, kjer taka znanja niso koristna ali to ne bi postajala.«

Grace Hopper je nekoč dejala, da so ženske ustvarjenje za programiranje, saj je podobno načrtovanju večerje: narediti moraš načrt in urnik, da je vse pripravljeno, ko to potrebuješ. »Za oboje je potrebno potrpljenje in sposobnost obvladovanja podrobnosti. Ženske so torej rojene za to,« je bila prepričana. Tudi če takšno razmišljanje, ob katerem se postavljajo vprašanja o delitvi vlog po spolu in o upravičenosti takšnih delitev, pustimo povsem ob strani, ostaja vprašanje: zakaj je potemtakem v računalništvu tako malo žensk?

Mateja Verlič, vodja raziskovalne skupine v podjetju Zemanta, ki bo imela ob ljubljanskem dogodku Rails Girls predavanje, nezanimanje pripisuje strahu: »Ljudi je strah, da bodo drugi mislili, da so nesposobni ali neumni ali še kaj hujšega. Moja želja in upam, da tudi želja organizatorjev in mentorjev, je, da bodo vse udeleženke izgubile neutemeljeno strahospoštovanje do programiranja in ugotovile, da lahko same kaj naredijo zase in za svoje zamisli.«

Petkovemu spoznavnemu žuru, na katerem bodo udeleženke na računalnike namestile programsko opremo, bo sledila sobotna celodnevna delavnica z zajtrkom, druženjem, delom in obveznim after partyjem. Ali kot pravi Verličeva: »Če je programiranje zmaj, ga je zagotovo laže ukrotiti, če ti kdo, recimo mentorji, pomaga ugotoviti, kje ima rep in kje glavo. Ne bom trdila, da je programiranje otročje lahko, lahko pa se tako vsaj začne.«

Delavnica:
Rails Girls
Kaj: spoznavanje osnov računalniškega programiranja
Kje: prostori Telekoma Slovenije, Ljubljana
Kdaj: 14. in 15. decembra 2012

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.