Denis Vičič

 |  Politika  |  Upor

Vseslovenska vstaja: jutri v Ljubljani skupščina vstajnikov

© FB/Vstaja Vstaja

V Menzi pri koritu na ljubljanski Metelkovi se bo jutri ob 18. uri začela skupščina razočaranih nad trenutnimi razmerami v slovenski družbi. Kot velja za vse pobude, izhajajoče iz protestov, gre tudi pri tokratni skupščini za odprt dogodek. Prireditelji vabijo vse, tudi tiste, ki bi radi le opazovali. Odprli bodo »prostor za diskusijo, koordinacijo in artikulacijo sedanjega trenutka ter možnih oblik emancipatornega, skupnega, samoorganiziranega delovanja.« Razpravljali naj bi predvsem o dvojem: 1. Kako delovati in se organizirati do vseslovenske vstaje, 21. 12. 2012, in 2. Kako se organizirati dolgoročno. Več o dogodku izveste tukaj.

Nekaj dni pred vseslovensko vstajo se sicer krepijo zavzemanja, naj se protestov udeleži čim več ljudi. Zadnji, ki so izrazili solidarnost s protestniki in napovedali udeležbo na demonstracijah, so pisatelji. »Smo talci političnih elit, ki si že od osamosvojitve Slovenije lastijo zasluge, ki niso njihove, marveč na referendumu izražene volje državljanove Slovenije, da si želimo svojo lastno državo. Politika je lahko samo v službi volje državljanov Slovenije! Volja državljanov je vrhovni zakon demokracije. Nikakor pa ne volje samoizvoljenih članov strank! Demokracija da! Ne vladavina strank!« so zapisali v izjavi.

V imenu svobode, enakosti in socialne pravičnosti so podali tudi nekaj zahtev. Od vlade tako zahtevajo, naj se v 30 dneh umakne. Začasno naj zavlada prehodna vlada »narodne enotnosti«, kar pomeni strokovno vlado, ki bo hotela in zmogla opravljati svoje naloge v imenu ljudi in za blaginjo ljudi, so zapisali. Nato naj pride do predčasnih volitev, kjer naj nastopijo nove politične skupine, ki bodo prav tako vladale v skladu z voljo ljudi, zahtevajo.

Menijo še, da bi moral parlament resnično postati dom demokracije, ter da protesti niso huligansko početje, ampak glas ponižanih in razžaljenih, ki jim je bilo vzeto dostojanstvo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.