Denis Vičič

 |  Politika

Vseslovenska vstaja: čas je za akcijo

© Borut Krajnc

Klic mariborskih požigalcev radarjev, ki so na svojevrsten način opozorili, da jim je dovolj obstoječe izkoriščevalske politike, kjer gre predvsem za zasebne interese vladajočih in manj za interese vladanih, je razumela vsa Slovenija. Protivladni protesti so se postopoma razširili po vsej državi, vse bliže je letošnji največji – vseslovenska vstaja, ki bo 21. 12. ob 15.00 uri na Trgu republike v Ljubljani.

Okrog 130 ljudi, ki se bodo udeležili petkovih demonstracij na Kongresnem trgu, se je včeraj na skupščini v avtonomni kulturni coni Metelkova poskušalo dogovoriti o aktivnostih na dan protesta in načinih, kako se organizirati v prihodnje. V polni dvorani Menze pri koritu so bili večinoma mladi intelektualci, aktivisti gibanja 15o in antikapitalističnega bloka. Sodeloval je eden od podpornikov pobude Danes je nov dan in založnik Rok Zavrtanik. Sodelovala sta sociologa Nikolai Jeffs in Jože Vogrinc. Pa tudi Janez Janša, umetnik.

Tam je bila tudi starejša gospa, ki za dogodek ni izvedela prek Facebooka. Na skupščini je bila prvič in je zdržala do konca. Nekaj njej podobnih je odšlo prej. Za nevajene je res lahko hudo. Skupščine so zanje kot kakšen ekstremno jazzovski 'jam session' za nekoga, ki je vse življenje poslušal le pop. V prizadevanju najti najboljšo harmonijo nekateri udeleženci morda zgrešijo ton ali dva, drugi se spozabijo in nehote rušijo ritem, prevzemanje vlog pa se nadaljuje v večnost, ne da bi kdaj prišli do refrena, kar je utrujajoče.

A kaj imamo zdaj? Predstavniški dom, kjer vedno isti in vsak trobezlja nekaj po svoje in za svoje in kjer toliko dobronamernosti, kot je bilo izrečenih le na eni skupščini, ni slišati v vsem štiriletnem sklicu. In imamo omejene prostore izražanja, kjer odmevajo le izbrana mnenja, ter omejene načine izražanja, kjer gre bolj za rutino kot za stvar.

Skupščina se, nasprotno, izvede s točno določenim namenom in samo takrat, ko je treba. Na njej lahko zmaga 'argument manjšine' – udeleženci včerajšnje so se zaradi nestrinjanja peščice s snemanjem in fotografiranjem dogodka dogovorili, da tega ne bo. Postavljajo se lahko polfilozofska vprašanja, denimo »Kaj je nasilje?«, ki ga imajo nato udeleženci ves čas srečanja v mislih, ko drugim pustijo, da svojo misel povedo do konca. Organizatorji torej ne pretiravajo, ko pravijo, da gre pri skupščini za nov, odprt prostor komunikacije in povezovanja. Morda smo tudi zaradi odsotnosti stikov, ki jih tovrstno srečevanje omogoča, vse bolj apatični. Udeleženci včerajšnje skupščine namreč niso.

Ni jih veliko, a pomembna je prisotnost. Do petkove vseslovenske vstaje se bodo po skupinah še sešli in pripravili transparente. Na proteste bodo povabili vse znance, razmislili pa bodo tudi o drugih vsebinah in načinih protesta, da bi bila njihova udeležba še odmevnejša – seveda brez nasilja.

Kot vedno se jim lahko pridružite tudi vi. Če ne prej, s transparenti in glasom v petek popoldan v Ljubljani.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.