Petja Grafenauer

 |  Kultura

Toge institucije za kulturo

Prepovedano branje na stopnicah knjižnice

Prisluškovanje Evridiki 6, v okviru skupnega performansa Javna branje

Prisluškovanje Evridiki 6, v okviru skupnega performansa Javna branje
© Boris Beja

Skupina vizualnih umetnikov in kritikov od lanskega leta pripravlja akcijo Javna branja. Gre za enourni bralni performans, ko sočasno na različnih mestih/krajih po Sloveniji glasno berejo. Mimoidoči so jim – Aleksandri Saški Gruden, Zoranu Srdiču Janežiču, Simonu Macuhu, Andreji Džakušič in Petri Kapš, ki sestavljajo jedro ekipe – lahko prisluhnili pred cerkvami in galerijami, v dvorcu Dornava, sedeč pod drevesi v skritih kotičkih slovenske narave, v londonskih mestnih parkih, na vrvečih ulicah. Branja so do naključnih mimoidočih prihajala kot majhna presenečenja in nas spomnila, da javni prostor niso le nakupi, vsakodnevni opravki in usmerjeno divjanje, ampak tudi prostor, kjer lahko v zraku vrši od raznolikih idej. Zakaj bi ga naseljevali le nasilni zvoki komerciale, gotovo se najde tudi prostor za tiste, ki nam je blizu zvočno darilo umetnosti.

Zadnja branja so bila že šesta po vrsti. Kustosinja Petra Kapš si je zamislila poetičen dogodek: »Branje, stopajoč navzgor in navzdol po kamnitih stopnicah, obljublja vzneseno zvočno izkušnjo.« Performerka je Narodni in univerzitetni knjižnici poslala vljudno prošnjo, v kateri je zaprosila za dovoljenje za »povsem običajno glasno oz. s tendenco proti tišjemu branju, tudi že šepetanju« na stopnišču NUK-a. »Hodila bi zelo počasi po stopnicah gor in dol ter brala«, fragmente iz pisem, predavanj in pesmi Srečka Kosovela, v povezavi s svojimi besedili. Šlo je za vljudnost in poskus komunikacije z institucijo, ki kot temeljne vrednote poudarja »ustvarjalno odzivanje na spremembe v okolju«.

V tretjem poskusu komunikacije z nacionalnim mastodontom pisne kulturne dediščine je kuratorka prejela odgovor. Bil je negativen. Kljub vsemu se je odločila, da bo akcijo izpeljala, saj je bilo NUK-ovo zavračanje branja skorajda neverjetno. Ko je v svojem poetičnem slogu uro časa skušala posvetiti javnosti in obujanju Kosovelovih idej, jo je stvarnost v vlogi vratarice in groženj z varnostniki ves čas »držala za vrat«. Kuratorka je vztrajala do konca performansa, zaposleni v NUK-u so si oddahnili, mimoidoči pa so bili deležni zvrhanega odmerka umetnosti ob srečevanju s svojimi institucijami.

V NUK-u smo želeli povprašati, zakaj so prepovedali bralno izkušnjo na stopnicah, pa so nas usmerili na Heleno Ano Drewry, predstavnico za stike z javnostmi, ta pa se na naše klice ni oglasila.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.