Igor Mekina

 |  Svet

Orožje brez nadzora

Po tragediji v Newtownu se krepi pritisk na ameriški kongres in senat za sprejem strožje zakonodaje glede dostopa do orožja

Tragedija v ameriškem Newtownu, v kateri je življenje izgubilo 20 večinoma predšolskih otrok in šest odraslih, je ZDA pretresla bolj kot podobni poboji v preteklosti. To je mogoče videti tudi po padcu vrednosti delnic nekaterih znanih proizvajalcev orožja, na primer podjetja Smith & Wesson, Sturm Ruger in podobnih. »Vsakokrat, ko se zgodijo takšni tragični dogodki, pride do razprav o tem, ali naj vlada zaostri zakone o dostopu do orožja,« opozarja varnostni analitik Rommel Dionisio in dodaja, da bi lahko bilo tokrat drugače zaradi uporabe nečesa, kar bi lahko smatrali za napadalno puško in prav tako zaradi števila otrok in dejstva, da so bili otroci zelo mladi.

Menda naj bi tudi predsednik ZDA Barack Obama soglašal z večjim nadzorom predvsem pri prodaji napadalnih pušk in pri prodaji nabojev, ki jih je danes praktično mogoče kupovati skorajda brez nadzora. Kam to privede, kažejo tudi uradne statistike. Po uradnih podatkih je bilo lani umorov s strelnim orožjem v Veliki Britaniji 14, v Avstraliji 59, v Kanadi 144, v ZDA pa – 9369. »Ali smo samo nori, ali pa ima svet takšno srečo? Krivi smo si sami. Nadzor nad orožjem nam je ušel iz rok. Mislim, da bi predsednik Obama moral biti na pogrebu vsake od žrtev 26-tih umorjenih v Newtownu. Le tako bi pokazal, da misli resno glede potrebe po nadzoru orožja. Njegov predstavnik za tisk Jay Carney je podal enega od najbolj neumnih izgovorov v zgodovini predsedniških sekretarjev za tisk, ko je dejal, da v petek, na dan tragedije, ni bil dan za razpravo o vprašanjih orožja. Če ne v petek, kdaj potem? Še preden bo prišlo do novega masakra? V trenutku, ko celo nebo zahteva akcijo, Obama in njegov štab za preprečevanje tveganj tega ne slišita. Dežela pa si želi dejanj v zvezi s tem in si jih želi sedaj … Tukaj je lekcija, o ZDA znova po vsem svetu prevladuje slika, da je to država, kjer ubijajo otroke zaradi varovanja svojega drugega amandmaja … Ne verjamem, da so si Thomas Jefferson in ostali želeli ubijati majhne nedolžne otroke. Toda neverjetno, v zadnjih nekaj letih smo se znašli prav v tem položaju … Umori še več otrok se zdijo kot trgovina, kot zadovoljevanje orožarskega lobija,« je o tem zapisal eden od komentatorjev strani Irish Central

Kmalu zatem je združenje proizvajalcev orožja NRA izdalo sporočilo o tem, kako zelo pretresenih je dva milijona njenih članov, »očetov in mater, sinov in hčera«. To je bila po nekaj dnevih od tragedije prva javna objava NRA. V zadnji pred tragedijo so članom ponujali možnost, da si pridobijo komplet za popravilo avtomobila. Ki bi prišel prav tudi Adamu Lanzi na poti proti kraju zločina. Kljub temu je kmalu prišlo do nekaterih premikov. Nekaj republikancev, ki se doslej niso želeli pogovarjati o zaostritvi pogojev za prodajo orožja, je pristalo na to, da razpravljajo o tem problemu, konferenca ameriških županov pa je predsednika Baracka Obamo pozvala k omejitvi prodaje orožja z nabojniki, ki imajo veliko kapaciteto nabojev. Odzvala se je tudi industrija zabave. Podjetje Weinstein je preložilo začetek predvajanja nasilnega filma Django brez okovov, televizija TLC je odločila, da bo predložila predvajanje filma Najboljši pogreb do sedaj, v New Yorku so odpovedali predvajanje filma Jack Reacher, v katerem glavno vlogo igra Tom Cruise, HBO pa je odpovedal tudi predvajanje trilerja Contraband in ga nadomestil z dvema romantičnima komedijama.

Prodajalna športne opreme in orožja Dick’s Sporting Goods je ob tem napovedala, da bo iz prodaje umaknila polavtomatske puške, toda le iz vseh prodajaln v bližini mesta zločina, in to zaradi spoštovanja do žrtev in njihovih družinskih članov. Podjetje Cerberus Capital Management je istega dne sporočilo, da bo prodalo vse svoje delnice v orožarskih podjetjih, vključno z podjetjem Busmaster, ki je izdelalo puško (sicer 'civilno' verzijo ameriške vojaške puške M-16), s katero je bilo pobitih 26 žrtev v Newtownu. Krepijo pa se tudi zahteve o tem, da bi tudi Barack Obama moral ukrepati tako, kot je ukrepal avstralski premier John Howard,  ki je v Avstraliji vladal od leta 1996 do leta 2007 in sploh ni bil nikakršen levičar, pač pa tesen Bushev zaveznik in celo podpornik intervencije v Iraku, ki je ostro nastopal tudi do povečanja imigracije in sindikatov.

Toda pri orožju je ravnal drugače, tako kot to zahteva večina levih, socialističnih in socialdemokratskih strank po vsem svetu. Zaradi masakra v Tasmaniji, v katerem je umrlo 35 ljudi, je nov zakon v Avstraliji prepovedal prodajo polavtomatskih in avtomatskih pušk in uvedel program državnega odkupa prepovedanih pušk. Kmalu zatem je študija Avstralske nacionalne univerze pokazala, da je v desetletju po spremembi odstotek umorov z orožjem upadel za 59 odstotkov, samomorov pa za 65 odstotkov (do danes pa že 72 odstotkov), ne da bi se istočasno povečalo število umorov in samomorov drugačne vrste. Študija je tudi pokazala, da odkup 3500 pušk na 100.000 ljudi privede do 35 do 50 odstotnega upada števila ubojev, toda zaradi majhnega števila ubojev v Avstraliji ta številka ni statistično pomembna. Vendar je sklep zelo jasen – omejen dostop do orožja zagotovo pripomore k zmanjšanju števila ubojev in samomorov. V zadnjih dneh so mnogi na spletu opozorili tudi na vzporedno zgodbo s Kitajske, kjer je napadalec z nožem v šoli ranil 20 otrok. Tudi tega napada ni bilo mogoče predvideti in preprečiti, vendar je zaradi različnih sredstev napada – na Kitajskem nož, v ZDA puška - rezultat bistveno drugačen. Žrtve na Kitajskem so preživele, v Newtownu pa ni preživela nobena, vse so bile celo večkrat ustreljene.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.