Klemen Košak  |  foto: Profimedia

 |  Mladina 51  |  Svet

Morate se postaviti zase in pokazati politikom, kaj hočete. Morate zahtevati. Pojdite na ulico. Lahko začnete na domačem kavču, a enkrat morate vstati.

Hordur Torfason: »Ko politikom poveš, da niso lastniki ljudstva, tega ne razumejo takoj«

islandski umetnik in aktivist

Organizator islandskih protestov Hordur Torfason na poteptani zelenici pred stavbo islandskega parlamenta po enem od protestnih shodov marca 2009

Organizator islandskih protestov Hordur Torfason na poteptani zelenici pred stavbo islandskega parlamenta po enem od protestnih shodov marca 2009

Islandci oktobra 2008 niso vedeli, kaj se jim dogaja, slutili pa so katastrofo. K sreči je umetnik Hordur Torfason natančno vedel, kaj mora narediti. Izkušnje v boju proti neumnosti pridobiva že od sedemdesetih let prejšnjega stoletja, ko je razkril svojo istospolno usmerjenost in so ga hoteli ubiti. Začel je koncertirati in se pogovarjati z ljudmi, danes pa ima Islandija premierko, ki je lezbijka. Zato je ob zori finančne krize stopil pred parlament in začel mimoidoče spraševati, kaj se dogaja in kaj naj naredijo glede tega. Po petih mesecih protestov so odgovorni za krizo odstopili, vmes pa je Hordur sonarodnjake naučil, kako politike prisiliš, da spoštujejo voljo ljudi. Islandskega upora ni ponovil še nihče.

Najprej najpomembnejše vprašanje. Poznate Björk?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.