Tjaša Zajc  |  foto: Miha Fras

 |  Mladina 51  |  Kultura

Med vesoljem in Zemljo

Zvezdica Zaspanka je doživela še eno lutkovno uprizoritev, tokrat polno svetlobnih in zvočnih učinkov

Predstavo so posodobili tako, da je primerna tudi za slabovidne in slušno prizadete.

Predstavo so posodobili tako, da je primerna tudi za slabovidne in slušno prizadete.

Naenkrat se luči ugasnejo in dvorano osvetli samo projekcija pik, ki predstavljajo zvezde in se premikajo tako, kot da lebdijo v vesolju. Nato na prizorišče priletijo sestre zvezdice Zaspanke in posvetijo s svojimi žarečimi glavami. Zaslišimo glasove igralcev, ki odmevajo, in prostor se ob tem zazdi še bolj neskončen. Nenadoma se pojavi meglica, skozi katero pada snop žarkov luči iz ozadja.

Tako se začne najnovejša lutkovna uprizoritev zgodbe o zvezdici Zaspanki, ki jo je na oder postavilo najmlajše ljubljansko gledališče Mini teater in otroke že na začetku uroči bolj kot risanke, saj ji uspe njihovo pozornost obdržati vse do konca, vseh 45 minut, kolikor traja predstava.

Glavna junakinja zgodbe, ki jo je pred natanko 60 leti zapisal Frane Milčinski Ježek, je zvezdica Zaspanka, ena najmlajših zvezd. Namesto da bi na svoje delovno mesto na nebu prišla pravočasno, se raje prepušča sanjam. Kot da to ne bi bilo dovolj, so njene sanje, vsaj po mnenju drugih zvezd, skrajno predrzne: sanja, kako bo rasla, dokler ne bo svetlejša in pomembnejša od same zvezde Severnice. Šef boter Mesec jo zaradi zamujanja pošlje na Zemljo, tam pa pristane v domovanju zloglasnega razbojnika Ceferina, ki želi obogateti z njenimi zlatimi lasmi. A še preden mu to uspe, ga zvezdica Zaspanka s svojo igrivostjo in dobrosrčnostjo spremeni v človeka, ki v prsih spet nosi srce namesto kamna. Nato jo boter Mesec pokliče nazaj na nebo.

Zgodba o zvezdici Zaspanki nas uči osnovnih družbenih pravil, potrpežljivosti in discipline, brez katerih nas včasih doleti tudi kazen. Od tu izvira kultni stavek: »Kazen mora biti, kazen je vzgojna!«, ki ga med vzgajanjem zvezdice Zaspanke izreče boter Mesec. Pravljica daje velik poudarek odgovornosti za vestno delo posameznika in pokaže, kako si lahko ljudje med sabo najbolj pomagajo: z ljubeznijo, učenjem drug od drugega, prijazno besedo in pozornostjo. Ježek je zgodbo napisal v zahvalo otrokom, »da bi se jim vsaj malo oddolžil za vse dobro, kar mi store«.

Z leti je postala pomemben del kulturne dediščine in obvezna klasika za otroke. Čeprav se zvezdici Zaspanki v zgodbi ne uresničijo sanje, da bi postala slavnejša od Severnice, je ena karierno uspešnejših pravljičnih junakinj pri nas. Leta 1952 je nastala kot prva slovenska otroška radijska igra, čez tri leta pa so jo začeli uprizarjati v Lutkovnem gledališču Ljubljana (LGL), kjer je še vedno na sporedu in je imela doslej že več kot 600 ponovitev, samo lani 33, letos 21. Naslednje pridejo na vrsto januarja. Decembra so v istem poslopju odprli novo knjigarno, poimenovano Zvezdica Zaspanka. Za takšno poimenovanje so se v gledališču odločili skupaj z Založbo Sanje, ki zagotavlja knjižno gradivo in je tudi založnica knjižne izdaje Zvezdice Zaspanke. Ta je bila doslej prevedena v angleščino, nemščino, češčino in hrvaščino.

V LGL predstavo igrajo z legendarnimi marionetnimi lutkami, ki jih je že za krstno uprizoritev pred več kot 50 leti zasnovala Mara Kralj, v Mini teatru pa so jo posodobili tako, da je primerna tudi za slabovidne in slušno prizadete. Za priredbo besedila in dramaturgijo je poskrbela Zala Dobovšek, likovno zasnovo si je zamislil Robert Smolik, režiserju Robertu Waltlu, sicer ustanovitelju in direktorju Mini teatra, pa je pri animaciji lutk svetoval Brane Vižintin. Animacija klasičnih lutk, dodatki videoprojekcije, igra s sencami in prepričljivost igralcev Tadeja Piška, Igorja Štamulaka in Nine Ivanišin v alternaciji z Marušo Majer sestavljajo predstavo, ki daje velik poudarek multimediji in zvoku. Slednjega pred občinstvom v živo gnete Miha Ciglar s sodelavci.

Kot pravi režiser Robert Waltl, je Zvezdica Zaspanka s svojo vizualno izčiščenostjo, preprostostjo in likovno didaktičnostjo namenjena vsem starostnim skupinam, torej ne samo otrokom, ampak tudi odraslim. Je zgodba z globalno in človeško temo. »S povezovanjem urbanih okolij in tehnoloških dodatkov z naravo, naravnim okoljem in vesoljem pa se Zvezdica Zaspanka postavlja tudi v sodobni kontekst in v trenutne družbenopolitične razmere,« še dodaja Waltl.

Lutkovna predstava:
Frane Milčinski Ježek: Zvezdica Zaspanka
Režiser: Robert Waltl
Kje: Mini teater, Ljubljana
Kdaj: premiera 26. decembra 2012, prva ponovitev 26. januarja 2013

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.