Jože Vogrinc

 |  Družba  |  Upor

Dr. Jože Vogrinc: Odprto pismo medijskim služabnikom Tomaža Majerja

Obtožba, da sodelujem pri organizaciji vstaje, je še bolj fantastična, saj ne uporabljam facebooka in ne tvitam.

"Obtožba, da sodelujem pri organizaciji vstaje, je še bolj fantastična, saj ne uporabljam facebooka in ne tvitam."
© Igor Škafar

Čestitam Siol netu, Reporterju, Demokraciji in Tomažu Majerju za neverjeten propagandistični dosežek, da so me razkrinkali kot ideologa Pozitivne Slovenije in organizatorja vstaje. Vse priznam: pobral sem podkupnino za Patrio, vzel provizijo od prodaje orožja (saj se še spominjate, katerega?) in požgal Reichstag.

Že od srede, 19. decembra, me medijski služabniki 'Tomaža Majerja' (Siol net, Reporter, Demokracija idr.) z goebbelsovsko propagando razglašajo za ideologa Pozitivne Slovenije in organizatorja protestov po Sloveniji. Izkoristiti me hočejo, da bi spontane proteste, ki jih podpira velika večina Slovencev, podtaknili političnemu nasprotniku, ki se ga najbolj bojijo in ga hočejo očrniti. Proti temu moram javno protestirati. Kdor namreč spremlja moje javno pisanje, dobro ve, da sem že dolgo kritičen do celotnega političnega razreda v Sloveniji.

Obtožba, da sem »ideolog PS«, se sklicuje na zgodnjo vmesno verzijo nekega dokumenta v nastajanju, ki ga pripravljajo v Pozitivni Sloveniji in pri katerem sem jim kot sociolog strokovno svetoval. Ali ni za vse nas dobro, da imajo stranke, ki nasprotujejo popolni razprodaji Slovenije, pri izdelavi svojih programov čim širšo teoretsko in strokovno pomoč? Član PS pa sploh nisem. Obtožba, da sodelujem pri organizaciji vstaje, je še bolj fantastična, saj ne uporabljam facebooka in ne tvitam. Temelji na tem, da me je kot sociologa, ki predava tudi o družbenih spremembah in razvoju, zanimalo, kako razmišljajo organizatorji protestov, zato sem se udeležil javnega sestanka na Metelkovi v torek, 18. decembra.

Po dveh urah poslušanja sem se oglasil enkrat samkrat in opozoril navzoče, da lahko ljudi v prihodnje pritegnejo na proteste samo pozitivne vsebinske zahteve, kakršne so odpis dolgov, ohranitev socialne države in polna zaposlenost. Proteste s takimi zahtevami podpiram. Prizadeval si bom, da se bodo take zahteve politično uveljavile. Ne dopustim pa, da bi se me prijelo blato goebbelsovskih obtožb. Tistim, ki jim verjamejo, je najbolje, da »priznam« kar vse: da, vzel sem podkupnino za Patrio; da, dobil sem provizijo za preprodajo orožja; da, med vojno sem sodeloval z okupatorjem in seveda sem leta 1933 požgal Reichstag.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.