Max Modic

 |  Družba  |  Upor

Kaj vznemirja ustavnega sodnika Petriča?

Repe poziva pravnike in pravnice k tehtnemu razmisleku o izjavah ustavnega sodnika Ernesta Petriča

Dr. Božo Repe: »Ne vem, koliko pravnikov bo dosegel tale e-mail, vsekakor pa bi jim priporočil vsaj tehten razmislek.«

Dr. Božo Repe 
© Arhiv Mladine

Zgodovinar dr. Božo Repe se je odzval na izvajanje ustavnega sodnika prof. dr. Ernesta Petriča v intervjuju z Rosvito Pesek na Televiziji Slovenija.

»Zabolelo me je, oziroma vznemirilo me je, ker so menda študentke prava demonstrirale proti odločitvi ustavnega sodišča. In predsednika, seveda. Pazite! Študenti prava terjajo na ulici, naj ustavno sodišče odloči drugače. To pa je nevarna pot. Če se študenti prava vzgajajo v tej miselnosti, potem se nam obetajo slabi časi,« je 26. decembra med drugim povedal predsednik Ustavnega sodišča Republike Slovenije prof. dr. Ernest Petrič v intervjuju z dr. Rosvito Pesek na Televiziji Slovenija.

Dr. Božo Repe, ki v svojem odzivu vzame pod drobnogled Petričevo izjavo, pravi, da ga kot zgodovinarja preseneča (kar pa ne pomeni, da tudi ne vznemirja) bolj malo aktualnih stvari. »Zgodovinarji smo pač bolj počasni in rabimo nekaj časovne distance,« piše Repe in dodaja: »Redko, če sploh kdaj, se tudi oglašam po internetnih straneh. Bi vas pa vseeno opozoril na današnji (odziv je bil na Facebook strani Alternativa Obstaja objavljen včeraj, 27. decembra, op.p.) pogovor dr. Rosvite Pesek s predsednikom ustavnega sodišča dr. Ernestom Petričem. 'Presenečajo in vznemirjajo' ga demonstracije študentk (kako povedno, ravno študentk!) proti odločitvi ustavnega sodišča. Ne preseneča in ne vznemirja ga, da doktorji prava in profesorji pravne fakultete kot politiki (predsednik državnega zbora, minister za pravosodje in javno upravo …) sistematično rušijo pravno državo.«

»Ne zdi se mu problematično,« komentira Repe, »da je ustavno sodišče podredil izvršni veji oblasti, v resnici kar eni stranki. Problem so študentke prava! Dolgoletni politik in diplomat v socialistični Jugoslaviji, karierist, dokazano primeren za vse čase in vse režime, kandidat za zvezno predsedstvo SFRJ pod vodstvom Josipa Broza Tita (po katerem je kot predsednik ustavnega sodišča prepovedal poimenovati ulico v Ljubljani), večletni predavatelj na univerzi v Adis Abebi in prijazen pisec o etiopskem diktatorskem režimu, predavatelj na današnjih instantnih zasebnih pravnih fakultetah, kjer so po hitrem postopku magistrirali in doktorirali razni vrtnarji in številni drugi politični kadri desne provinience, je vznemirjen nad izobraževanjem in vzgojo pravnic in pravnikov (domnevam, da Pravne fakultete v Ljubljani in ne svojih študentov na 'zasebnih' Evropski pravni fakulteti v Novi Gorici in na Fakulteti za evropske in državne študije)!«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.