Max Modic

 |  Politika

Od kod premoženje Zoranu Jankoviću?

Kaj je predsednik Pozitivne Slovenije pozabil prijaviti in česa sploh ni prijavil

Tudi Zoran Janković je marsikaj pozabil prijaviti, marsičesa pa sploh ni prijavil...

Tudi Zoran Janković je marsikaj pozabil prijaviti, marsičesa pa sploh ni prijavil...
© Borut Krajnc

Komisija za preprečevanje korupcije je v zaključnem poročilu o nadzoru nad premoženjskim stanjem predsednikov parlamentarnih strank ugotovila, da je Zoran Janković, predsednik Pozitivne Slovenije in župan Mestne občine Ljubljana, v času opravljanja funkcije župana in poslanca v nadzorovanem obdobju med 17. 11. 2006 in 24. 5. 2012 večkrat kršil ZPKor in od 5. 6. 2010 dalje tudi določbe ZIntPK o obveznosti sporočanja podatkov o svojem premoženjskem stanju. Zoran Janković v zakonskem roku ni prijavil lastništva dela nepremičnin, ki jih je imel v lasti že leta 2006, in lastništva 980 delnic Luke Koper, sploh pa ni prijavil lastništva in poslovanja z vrednostnimi papirji KRKE, razpolaganja z gotovino, položeno na transakcijski račun pri bankah v višini 29.500 EUR, in razpolaganja oziroma pridobitve denarnih sredstev velikih zneskov, ki po ugotovitvah komisije izhajajo iz nakazil različnih pravnih oseb kot poplačilo dolga.

Po ugotovitvah Komisije za preprečevanje korupcije je Zoran Janković v času opravljanja funkcije župana in poslanca v nadzorovanem obdobju med 17. 11. 2006 in 24. 5. 2012 prejel več denarnih nakazil kot poplačilo dolga od različnih pravnih oseb v skupnem znesku najmanj 2,4 milijona EUR. Od tega je v štirih mesecih leta 2011 kot končni prejemnik na svoj TRR prejel skupno 208.000 EUR iz zaporednega oz. verižnega prenakazovanja med računi gospodarskih subjektov v vplivnem krogu družine Janković, pri čemer je začetek denarne verige pri podjetju, ki posluje z Mestno občino Ljubljana, v kateri opravlja javno funkcijo poklicnega župana. Omenjene transakcije so zaradi načina, okoliščin, dinamike in zneskov obremenjene z izrazitimi korupcijskimi tveganji, tveganji, povezanimi z nedopustnim lobiranjem, in s tveganji za nasprotje interesov.

Komisija za preprečevanje korupcije v ugotovitvah nadzora nad premoženjskim stanjem Zorana Jankovića ugotavlja, da bi se kot javni funkcionar mogel in moral zavedati, da z opustitvijo dolžnega sporočanja sprememb in povečanja premoženja krši določbe prej veljavnega ZPKor in pozneje ZIntPK. S tem naj bi se izogibal nadzoru nad premoženjskim stanjem od za to pristojne institucije, v istem času pa je pred javnostjo večkrat poudarjal, da je svoje premoženje skladno z zakonskimi obveznostmi prijavil komisiji - in to ob dejstvu, da je po prvotni (nepopolni) oddaji prijave premoženja komisiji pridobil (in porabil) prek 2,8 milijona EUR sredstev na bančnih računih, tega pa komisiji nikoli ni sporočil. »Tako ravnanje predstavlja neposredno kršitev zakona s področja prijave premoženjskega stanja, hkrati pa gre tudi za ravnanje v nasprotju z dolžno integriteto javnega funkcionarja, ki ni zgolj abstraktno-etični pojem in stvar morale posameznika, ampak gre za enega temeljnih etičnih standardov v javnem življenju, od leta 2010 pa integriteto izrecno opredeljuje in zahteva tudi ZIntPK,« še navaja zaključno poročilo o nadzoru nad premoženjskim stanjem predsednikov parlamentarnih strank.

Današnji komentar župana in predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića na očitke Komisije za preprečevanje korupcije je bil zelo skop in jedrnat: »Očitke Komisije za preprečevanje korupcije v zaključnem poročilu v celoti zavračam, saj gre za stare zadeve, ki so bile javnosti že velikokrat pojasnjene. Kot ugotavlja Komisija za preprečevanje korupcije, izvor mojega premoženja ni sporen, glede očitkov, da o spremembi višine premoženja nisem redno poročal, pa vztrajam pri tem, da  poročanje ni bilo potrebno, ker se višina mojega premoženja ni spreminjala. Poudarjam tudi, da ni prišlo do nikakršnega oškodovanja premoženja Mestne občine Ljubljana. KPK v mojem primeru ne ugotavlja korupcije, ampak zgolj možnost korupcijskega tveganja, kar pa odločno zavračam.«Podrobnejša pojasnila naj bi Zoran Janković podal na novinarski konferenci jutri ob 13. uri v Mestni hiši.

Poročilo lahko v celoti preberete tukaj.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.