Peter Petrovčič

10. 1. 2013  |  Mladina 2  |  Politika  |  Intervju

Tomaž Virnik: "Po tokratnem rušenju se bo sodstvo po mojem mnenju spet pobiralo vsaj deset let."

Predsednik Sindikata delavcev v pravosodju

© Borut Krajnc

Vlada se je odločila, da bo zmanjšala sredstva za plače v sodstvu, odpuščenih pa bo okoli 300 administrativnih delavcev, tudi strokovnih sodelavcev v sodstvu …

Vlada je sodstvu odvzela 12 milijonov evrov za letošnje leto in tudi za leto za tem. Po posredovanju našega sindikata in vrhovnega sodišča je vlada to številko prepolovila in odvzela šest milijonov oziroma približno pet odstotkov evrov letne mase za plače. Vlada je ta denar odvzela kot neki blagajnik in ne kot vlada, ki naj bi vladala. Vrhovno sodišče in sodišča pa so se zaradi zakonskih omejitev lahko odločila le tako, kot so se. Sodniki imajo varovano plačo in delovno mesto. Tudi zniževanje plač pri okoli 4000 zaposlenih v sodstvu ni mogoče, saj je le tretjina sodnega osebja takšna, da bi jim lahko za okoli 10 odstotkov še znižali plačo, vsi ostali bi s tem že padli pod minimalno plačo.

Gre večinoma za ljudi, ki so ad hoc pomagali reševati sodne zaostanke v projektu Lukenda, zdaj pa jim je država pokazala vrata …

Drži. Za to krivim vlado. Projekt Lukenda, torej odprava sodnih zaostankov, je bil uspešen tudi zaradi teh ljudi. Vlada bi morala o njih razmišljati prej, da bi se preusmerili na druga mesta v pravosodju. Zdaj so naredili rez v sistem, ki na to ni pripravljen. Vlada s tem posegom neodvisno sodstvo dela odvisnega. Teh šest milijonov za državni proračun ne pomeni nič, za sodstvo pa veliko. Če bi vlada dala vrhovnemu sodišču rok enega leta, bi te stvari bolje uredilo in posledično ne bi prišlo do kaotičnega stanja, kot smo mu priča danes.

Težava je tudi v tem, da so odpustili tiste ljudi, ki jih je pač najlažje odpustiti, zaposlene za določen čas. Gre za odpuščanje mimo meril kakovosti posameznega delavca?

Tako je. V tem primeru, ko je šlo za poseg čez noč, saj je vlada obljubljala, da se bo zadeva reševala na daljši rok, sodstvo ni imelo izbire in je odpustilo zgolj ljudi, ki jih je lahko. Ne glede na to, da so med njimi tudi takšni, ki delo opravljajo bolje od tistih, ki so zaposleni za nedoločen čas.

Gre tudi za potezo v nasprotju z napovedjo vlade, da bo razbremenila sodnike nesodnih opravil, da bodo lažje in hitreje sodili. Razmerje med sodniki in strokovnimi sodelavci pa se bo še poslabšalo …

V EU je povprečje nad štiri zaposlene na enega sodnika, pri nas je bilo doslej nekaj nad tri in se zdaj samo še poslabšuje. Sodniki ne bodo razbremenjeni administrativnega dela, pač pa le bolj obremenjeni. Vladnih potez ni mogoče razumeti drugače, kot da je njihov interes, da sodstvo dela slabše. S svojim ravnanjem uničujejo sodstvo, ki je zadnjih deset let krepilo trend večje učinkovitosti in delovanja. Po tokratnem rušenju se bo sodstvo po mojem mnenju spet pobiralo vsaj deset let.

Se lahko zgodi celo ponovno kopičenje sodnih zaostankov, kot smo mu bili priča v devetdesetih?

Tega ni mogoče izključiti. A kolikor poznam sodnike in druge delavce v sodstvu, bodo naredili vse, da do tega ne pride, tudi če bo to pomenilo, da bodo morali delati več, kot je potrebno.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.