Urša Marn

10. 1. 2013  |  Mladina 2  |  Politika

Vizjakov posel kariere

Namesto zaporne kazni finančna korist

Dvema državnima funkcionarjema – ministru za delo Andreju Vizjaku in vodji direktorata za javno premoženje pri ministrstvu za finance Mateju Runjaku – se je posrečil posel kariere. S pravimi informacijami sta v pravem trenutku po ugodni ceni kupila Telekomove delnice, to pa jima bo ob uresničitvi načrtovane prodaje državnega deleža v tem podjetju prineslo velik zaslužek, in sicer brez kakršnegakoli tveganja.

Agencija za trg vrednostnih papirjev je Vizjaka in Runjaka oprala suma zlorabe notranjih informacij pri trgovanju z delnicami Telekoma oziroma zoper oba državna funkcionarja ustavila postopek nadzora, ker naj bi bila naročilo za nakup delnic oddala šele, ko je uprava Telekoma že javno objavila informacijo o zvišanju dividende. Poleg tega po oceni ATVP nista razpolagala z informacijami o prodaji državnega deleža v Telekomu, zaradi katerih naj bi se občutno zvišala cena tudi delnicam v njuni lasti. Pri tem so nadzorniki priročno prezrli nekaj ključnih dejstev, denimo, da mora po zakonu o upravljanju kapitalskih naložb s predlogom o zvišanju dividende soglašati tudi vlada, saj je Telekom v večinski lasti države. Pomenljivo je še, da je Vizjak prvi sveženj delnic kupil le dan po tem, ko je vlada dala soglasje k zvišanju dividende, pri čemer o tej odločitvi ni obveščala javnosti in je torej za informacijo vedel samo zelo ozek krog ljudi. Precej za lase je privlečena tudi utemeljitev ATVP, da suma zlorabe notranjih informacij ni mogoče potrditi, ker vlada od aprila 2012 ni razpravljala o prodaji državnega deleža v Telekomu. Spregledano je bilo še, da se je razprava o umiku države iz posameznih gospodarskih družb, tudi iz Telekoma, začela že sredi poletja, Vizjak pa je drugi sveženj delnic kupil sredi septembra, štirinajst dni po tem, ko je paradržavni sklad Sod ministrstvu za finance poslal gradivo, povezano z razpisom za prodajo Telekoma.

Gibanje delnice Telekoma odkar sta jo kupila vodja direktorata in minister / Foto: Vir: Ljubljanska borza d.d.

Gibanje delnice Telekoma odkar sta jo kupila vodja direktorata in minister / Foto: Vir: Ljubljanska borza d.d.

Namesto odstopa in kazni si tako lahko oba državna funkcionarja obetata zaslužek. Vizjak je za nakup 650 delnic odštel dobrih 44 tisoč evrov, se pravi, da je za delnico odštel manj kot 70 evrov. Od tedaj je tečaj Telekomove delnice občutno narasel, zdaj je zanjo treba odšteti okoli sto evrov, to pomeni, da bi mu s prodajo celotne naložbe že zdaj v žep kanilo dobrih 20 tisoč evrov čistega dobička. Še bistveno večji izkupiček pa si lahko obeta, če se uresničijo napovedi borznih analitikov, da bo vrednost Telekomove delnice zaradi predvidene privatizacije še narasla.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.