Klemen Košak

10. 1. 2013  |  Mladina 2  |  Politika

Izsiljevalsko ministrstvo

Kaznovali bi šole in za to okrivili sindikate

Minister Žiga Turk

Minister Žiga Turk
© Borut Krajnc

Ministrstvo za izobraževanje želi povečati število malčkov in otrok v vrtčevskih skupinah, povečati obremenitev vzgojiteljic, pomočnic vzgojiteljic, učiteljev, šolskih kuharic, hišnikov in laborantov ter usmerjati otroke na srednje poklicne in strokovne šole namesto na gimnazije. Sindikati predloge ministrstva zavračajo, ministrstvo pa se niti ne trudi z argumenti, da bi jih prepričalo. Socialni sporazum na področju izobraževanja je zelo oddaljen cilj.

Še dobro za vlado, da je konec lanskega leta uveljavila zakon o izvrševanju proračunov za leti 2013 in 2014. Z njim je uvedla 2500 evrov kazni za tiste odgovorne osebe proračunskega uporabnika (na primer ravnatelji), ki ustvarijo primanjkljaj. Tako je lahko državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje Mojca Škrinjar v nedeljo pisala sindikatom: »Kljub vašim zadržkom vas prosim, da se sestanemo, kajti nas zavezujejo zakonski roki. Do torka moramo sporočiti šolam okvire njihovih finančnih načrtov. Glede na zmanjšanje sredstev in glede na dejstvo, da je za materialne stroške namenjen le minorni del, je jasno, da je treba nekaj postoriti pri normativih, in to je treba šolam povedati. Ni prav, da jih pustimo s finančnimi omejitvami in globami, ob tem pa jim ne damo nobene možnosti, kako doseči te finančne okvire. Zato vas ponovno prosim za sestanek v ponedeljek.«

Po razlagi Škrinjarjeve morajo sindikati hitro privoliti v povečanje obremenitev šolnikov, saj je to edini način, da ravnatelji z manj denarja dosežejo pozitivno poslovanje. Sindikati bodo torej krivi, če bo kakšen ravnatelj oglobljen. Naslednji korak je bilo oznanilo ministra dr. Žige Turka, da se s spremembami v šolstvu tako mudi, da je čas za pogajanja le še do konca tega tedna. Če dogovora ne bo, bo ministrstvo pač primorano uveljaviti svoje načrte.

Obtoževanje sindikatov, da povzročajo razmere, v katerih je minister primoran na silo uveljavljati svojo voljo, ima veliko pomanjkljivost. Izredne razmere je povzročila vlada. Vlada je tista, ki je zmanjšala sredstva za šolstvo, tista, ki je uzakonila globe za ravnatelje, in tista, ki brez analiz in argumentov prelaga nesorazmerno veliko breme na vzgojo in izobraževanje.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • —Maša Nahtigal, Kranj

    Izsiljevalsko ministrstvo

    Že nekaj časa bi rada nekam izlila svoj gnev zaradi delovanja nesposobnega ministrstva, med drugim pristojnega tudi za izobraževanje. Človek se nekaj časa še zadržuje in priduša, ampak uvedba globe za direktorje šolskih zavodov v primeru primanjkljaja je bila pa kaplja čez rob. Članek, na katerega se sklicujem, je izgovor, da sem se tega pisma končno le lotila. Več