Tjaša Zajc

10. 1. 2013  |  Mladina 2  |  Kultura

Sapramišja sreča

Po več lutkovnih uprizoritvah Sapramiška tokrat nastopa v risanki, ki naznanja razširitev programa Mini teatra z animiranim filmom

Sapramiška pred svojo novo hiško

Sapramiška pred svojo novo hiško

Sapramiška je ena tistih knjižnih junakinj, ki so bile za bralce dovolj zanimive, da je njena avtorica Svetlana Makarovič o njenih prigodah napisala nadaljevanje. Po koncu prve zgodbe, v kateri miška, potem ko se ji odlomi zob, zbira pogum za obisk zobozdravnika, se nam tako ni treba zgolj prepuščati domišljiji o njenih nadaljnjih peripetijah. Sapramiški se v drugem delu Sapramišja sreča podre že dolgo razmajana hiška. Ker jo očitki drugih živali v gozdu – te so jo že dolgo opozarjale, naj si domovanje obnovi, pa se je temu zgolj trmasto izogibala – spravljajo v slabo voljo, se odpravi v svet. Prijateljica Regica jo tik pred tem poduči, da je vsak svoje sreče kovač, zato se odloči najti kovača in si ustvariti svojo srečo …

Sapramišjo srečo so v ljubljanskem Mini teatru že pred dvema letoma uprizorili v obliki predstave z vizualnim ozadjem, za katero je poskrbel tandem son:DA. Do danes je bila predstava odigrana več kot 125-krat in še vedno je na sporedu. Lani pa so se njeni ustvarjalci z režiserjem Robertom Waltlom na čelu odločili, da pravljico posnamejo še v obliki animiranega filma. Ekipa ustvarjalcev risanke je skoraj enaka kot pri predstavi iz leta 2011, le da so se ji zaradi drugačnega medija pridružili še nekateri novi člani. Za glasbo je spet poskrbel Mitja Vrhovnik - Smrekar, glasove pa so posodili igralci Vesna Zornik, Violeta Tomič, Tadej Pišek, Svetlana Makarovič, Ljerka Belak in Robert Waltl. Vse to so z vizualno podobo opremili tandem son:DA ter animatorja Nataša Berk in Matej Modrinjak.

Risanka je kolaž, sestavljen iz povezovanja in animacije slik, fotografij in filmskih izsekov. Polna je glasbe in pesmic, dogajanje pa je postavljeno v okvir televizijskega zaslona, ki je, kot pravi Miha Horvat iz tandema son:DA, pomemben del sporočila te urbane in vizualno hibridne zgodbe. Ilustriranje pri tem omogoča spoznavanje »tehnološke evolucije in razvoja, ki sta pomemben del razumevanja tega, kdo smo, od kod prihajamo in kam gremo«. Ne glede na spremembe in ne glede na to, da gozd v risanki zamenja urbana mestna džungla, je glavno sporočilo, do katerega se dokoplje miška, neodvisno od časa: čeprav si v življenju lahko marsikaj izdelaš, so prava sreča predvsem prijatelji, ki ti v nesreči priskočijo na pomoč.

Risanka Sapramišja sreča je bila prvič predstavljena decembra lani v Mariboru, in to v času festivala Animateka, ki je ena najboljših priložnosti za spoznavanje animiranega filma in razvoj te sfere umetnosti v Sloveniji. Po Horvatovem mnenju se scena animiranega filma pri nas razvija počasi. Prepričan je še, da je, podobno kot drugo umetniško ustvarjanje, animirani film zapostavljen in premalo prisoten, družba pa se ga tudi premalo zaveda.

Za spremembo tega si bodo z razširitvijo programa zdaj prizadevali v Mini teatru. »S tem eksperimentalnim animiranim filmom odpiramo nove možnosti za številne kreativce, ki bi želeli v bodoče pri nas v Mini teatru ustvarjati kaj podobnega ali kaj čisto drugega, novega, norega,« pravi reži-

ser Robert Waltl, hkrati direktor Mini teatra in tisti, ki je pred desetimi leti na oder postavil Palčico – prvo virtualno lutkovno predstavo na svetu. Ta še danes prejema vabila na številne mednarodne festivale. Prav zato, ker program Mini teatra že v osnovi vključuje raznovrstno eksperimentiranje na odru, dodaja Waltl, »se nam je zdelo naravno, da v program vključimo še nov medij«. In zakaj je prva ravno Sapramiška? Ker je del slovenskega ljudskega bogastva. »Velika Britanija je promovirala svojih 50 najpomembnejših kreativcev, od glasbenikov, likovnih umetnikov, modnih oblikovalcev ... Jaz bi v kakšen ’slovenski almanah 50 živih oseb’, vključil tudi fiktivne junake. Sapramiška je zagotovo ena od najpomembnejših junakinj naše popularne kulture,« je prepričan Waltl.

Risanka bo po premieri še nekajkrat na ogled v Kinodvoru, nato pa v Mini teatru ter mariborskem Kinu Udarnik, kjer je bila premierno prikazana. Predvajala jo bo tudi RTV Slovenija, ki je koproducent projekta.

Risanka:
Sapramiška 2 – Sapramišja sreča
Kdo: scenarij Svetlana Makarovič, režija Robert Waltl, animacija tandem son:DA, Nataša Berk in Matej Modrinjak
Kje: Kinodvor, Ljubljana
Kdaj: 12., 13., 19. in 20. januarja 2013

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.