|  Politika  |  Upor

MNZ: Tudi SVIZ in Štrukelj sta organizatorja protestov

Branimir Štrukelj

Branimir Štrukelj
© Igor Andjelić

Iz Sindikata vzgoje in izobraževanja so danes sporočili, da so tudi oni prejeli dopis ministrstva za notranje zadeve, da so jih ovadili kot organizatorje protestov. Prav tako je ovaden Branimir Štrukelj v funkciji odgovorne osebe Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije. Gre za očitek SVIZ-u in glavnemu tajniku kot odgovorni osebi sindikata, da je SVIZ na svoji spletni strani objavil vabilo članstvu k udeležbi na demonstracijah, t. i. prvi vseslovenski vstaji, ki je bila 21. decembra lani. "Na ta način naj bi bil SVIZ po sklepanju MNZ obenem tudi organizator protestov (?!?)" opozarjajo v SVIZ.

"Minister za notranje zadeve dr. Vinko Gorenak je že pred demonstracijami kot organizatorje protestov »identificiral« tudi SVIZ in vnaprej napovedal odškodninsko odgovornost organizatorjev, zato tokratno obvestilo s strani MNZ za SVIZ ni prav nikakršno presenečenje," menijo v SVIZ, hkrati pa poudarjajo, da so svoje člane povabili, naj se udeležijo protesta 20. decembra, torej le en dan pred njim, datum 1. vseslovenske ljudske vstaje pa je bil znan že nekaj tedno v pred tem. MNZ je kljub temu v svojem dopisu zapisal, da, ker je SVIZ pozval svoje članice in člane k udeležbi na demonstracijah, »iz tega izhaja, da ste eden izmed organizatorjev izvedenega neprijavljenega shoda …«.

SVIZ je že ob prvih grožnjah ministra za notranje zadeve glede organiziranja in prijavljanja protesta ter glob poudaril, da SVIZ ni organizator protestov, temveč je zgolj napovedal udeležbo na njih in k temu povabil tudi (po svoji vesti) članice in člane sindikata. Sočasno je SVIZ izrazil pričakovanje, da bo minister Gorenak pred vsemi ostalimi najprej ovadil aktualnega predsednika vlade, ki je javno pozival mlade, naj se vsaj enkrat na teden srečajo pred parlamentov, še pred tem pa celotno ljudstvo na slovenske ulice in trge, pišejo v SVIZ-u, in napovedujejo, da se bodo na neutemeljeno obtožbo Ministrstva za notranje zadeve o organiziranju neprijavljenega shoda odzval v zakonsko določenem roku.

f8wxMmN4_Xo

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.