Denis Vičič

 |  Politika

Primer Karba: Svoboda je kritična

Solidarnost z novinarjem Dela se širi v civilno družbo

Odbor za pravično in solidarno družbo, Društvo pisateljev in Koks pred časopisno hišo Delo v podporo prisilno odpuščenemu novinarju Dejanu Karbi.

Odbor za pravično in solidarno družbo, Društvo pisateljev in Koks pred časopisno hišo Delo v podporo prisilno odpuščenemu novinarju Dejanu Karbi.
© Borut Krajnc

Vlado Miheljak je v imenu Odbora za pravično in solidarno družbo, Društva pisateljev in Koordinacijskega odbora kulture Slovenije (Koks) pred časopisno hišo Dela izrazil podporo prisilno odpuščenemu novinarju Dejanu Karbi.

Kot je dejal, je slovensko novinarstvo zatohlo močvirje, novinarji so medijski proletariat, podvrženi nenehnim pritiskom. »Najhuje pa je, da pritiski ne prihajajo samo od zunaj, ampak se najpogosteje medijske hiše, njihove uprave in uredništva uklonijo in same izvajajo pritiske in sankcije na avtonomne novinarje, da bi zadovoljile pričakovanja politike in drugih stebrov družbene moči. In Karba ni prvi primer.«

Kot je poudaril, je »odpoved delovnega razmerja nedopustno dejanje političnega pritiska na avtonomijo slovenskega novinarstva. Karba je namreč po ustljenih poteh zgolj preverjal informacije, SDS-u naklonjeni mediji pa so iz tega naredili konstrukt, češ da je informacije preverjal prek smsa direktorju policije Stanislavu Venigerju.«

Čeprav je Veniger sam zanikal, da bi prej Karbova sporočila, na Delu svoje odločitve niso spremenili. »Ne samo da sta bila pri odpovedi zaposlitve kršena zakon o delovnih razmerjih in zakon o medijih, Karba se je moral prisilno odreči pravnemu varstvu,« je še poudaril Miheljak. Dodal je še, da je odpoved pogodbe nesporno posledica novinarjevega dosedanjega dela.

Od Dela je zato zahteval, naj odločitev spremeni. Predsednico uprave Marjeto Zevnik je pozval k odstopu. Prav tako bi moral po njegovem mnenju o tem razmisliti urednik Bojan Budja, »saj ni preveril argumentov novinarja. Ni se postavil na stran novinarja in njegove novinarske in profesionalne avtonomije, ampak na stran uprave".

Odbor naj bi v prihodnje z Društvom novinarjev izpeljali več omizij na temo omejevanja novinarske svobode in svobode govora. »Javnost je zdaj odzivna in občutljiva in primerov, tako kot se je to dogajalo do zdaj, ne bo več možno kar tako pomesti pod preprogo. O novinarjih Mateju Šurcu in Blažu Zgagi, ki sta prav tako žrtvi, se nič več ne govori, « je namen razložil Miheljak, kar bodo poskušali spremeniti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.